Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pret gripu vakcinējas arvien mazāk, epidemiologi prognozē saslimstības pieaugumu

Vakcinācijas apjoms Latvijā nav pietiekama - saglabājoties zemam vakcinācijas līmenim pret gripu, kad vidēji tikai 0,8% iedzīvotāju ir imunizēti, infekcija spēj labāk cirkulēt, apdraudot riska grupu iedzīvotājus, mazina darba un skolu apmeklētību, kā arī palielina gripas komplikāciju skaitu, norāda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi.

Septembrī pret gripu vakcinējušies vien 118 cilvēki, tajā skaitā tikai trīs bērni, kas ir ievērojami mazāk nekā iepriekšējos gados šajā laikā, liecina SPKC dati. Pērn šajā pašā periodā vakcinējies bija 451 cilvēks, 2010.gadā - 333, bet 2009.gadā 562 cilvēki.

Elpceļu infekcijas ir sākušas cirkulēt intensīvāk un laboratoriski ir apstiprināts pirmais ievestais saslimšanas gadījums ar gripu - tas vēl nenozīmē, ka Latvijā ir sākusies gripas izplatība, tomēr šis ir labākais laiks vakcinēties, uzsver speciālisti. Gripa Latvijā katru gadu izplatās ziemā un agrā pavasarī, un saslimstības pacēlums parasti ilgst astoņas līdz 12 nedēļas.
SPKC atgādina, ka pacientiem ar hroniskām slimībām, bērniem no sešu mēnešu līdz 23 mēnešu vecumam, cilvēkiem no 65 gadu vecuma un grūtniecēm valsts kompensē vakcināciju 50% apmērā.

Gripa ir viena no lipīgākajām infekcijas slimībām, kas var izraisīt dažādas komplikācijas. Starptautiskā mediķu pieredze apstiprina, ka vakcinācija ir efektīvākais veids, kā sevi pasargāt. Radot vakcīnu, zinātnieki un mediķi precīzi aprēķina, kādai ir jābūt vakcīnai, lai pacientus - gan bērnus, gan pieaugušos - pasargātu no saslimšanas.

Īpaši svarīgi vakcināciju veikt riska grupu pacientiem - cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds un asinsvadu sistēmas, nieru un vielmaiņas slimībām, bērniem no sešu līdz 23 mēnešu vecumam, cilvēkiem, kuri vecāki par 65 gadiem, grūtniecēm un sievietēm, kuras plāno grūtniecību gripas sezonā, kā arī mediķiem un sociālajiem darbiniekiem, kuri rūpējas par pacientiem ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs.

LETA jau ziņoja, ka šajā sezonā pirmais saslimšanas gadījums ar gripu laboratoriski tika apstiprināts oktobra sākumā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) laboratorijā, tomēr mediķi sacīja, ka paciente, visticamāk, ievedusi gripu, atgriežoties no ceļojuma Ķīnā. LIC jau saņēmis vakcīnas pret sezonālo gripu un sācis iedzīvotāju potēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas