Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Raidījums: Vai NEPLP slēgs Pirmo Baltijas kanālu?

Valsts drošības dienesta šīs nedēļas kratīšanas Pirmā Baltijas kanāla īpašnieka birojā saistītas ar darījumiem, kuros ar finanšu resursiem nodrošināts Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņa, miljardieris Jurijs Kovaļčuks. Viņš jau gandrīz sešus gadus atrodas Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā, bet, mediju uzraugs skaidro, ka viņa saistība ar Krievijas televīzijas kanāliem pierādīta tikai nesen, ziņo LTV raidījums de facto.

Novembrī Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) aizliedza Pirmā Baltijas kanāla īpašniekam Baltijas mediju alianse pārraidīt deviņus Krievijas kanālus, jo aiz tiem kā patiesā labuma guvējs stāv Kovaļčuks. 

2014.gadā pēc Krievijas īstenotās Krimas aneksijas Kovaļčuku iekļāva ES sankciju listē kā senu Putina līdzgaitnieku un bankas Rossiya akcionāru. Šo banku dēvē par Krievijas augstāko amatpersonu personīgo banku, un tai pieder Nacionālā mediju grupa - holdings, kas apvieno Krievijas varai lojālus medijus. 

NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš skaidro, ka pirms aizliegt ar Kovaļčuku saistīto kanālu pārraidīšanu saikne bija juridiski jāpamato: "Pierādījumus mēs ieguvām tajā brīdī, kad mēs pieņēmām šo lēmumu, jo jāsaprot, ka iegūt un nostiprināt šos pierādījumus tā, lai tiktu uzvarēta arī tiesa, tas ir sarežģīts proces."

Noprotams, ka ar pierādījumiem palīdzējis Valsts drošības dienests, kurš mēnesi vēlāk sāka kriminālprocesu pret Baltijas mediju aliansi par ES sankciju pārkāpšanu. Aizvadītajā nedēļā kratīšanas notika Rīgā un Tallinā.

de facto zināms, ka lietā par aizdomās turamo atzīts Baltijas mediju alianses līdzīpašnieks Oļegs Solodovs, savukārt juridiskās daļas vadītājs Sergejs Kārītis atzīts par personu, pret kuru sākts kriminālprocess. Abi aizturēti un vēlāk palaisti.  

Kovaļčukam pastarpināti piederošā Nacionālo mediju grupa nemaz neslēpj, ka tās meitassabiedrība ir Pirmais kanāls. Savukārt šī kanāla raidījumus, papildinot ar savu saturu, Latvijā translē Pirmais Baltijas kanāls, kas pieder Baltijas mediju aliansei un ir trešais skatītākais televīzijas kanāls Latvijā.  

Tad kāpēc analoģisku aizliegumu NEPLP nav noteicis Pirmajam Baltijas kanālam? "Ne viss, kas ir  rakstīts internetā, ir patiesība," saka Āboliņš un stāsta, ka Nacionālās mediju grupas kanālu struktūra ir sazarota un Pirmā Baltijas kanāla saikne ar Kovaļčuku vēl ir jāpārbauda. Šādu pārbaudi NEPLP sākusi pērn, bet tās iznākums pašlaik nav zināms. 

Baltijas mediju alianse apstrīdējusi vairāku Krievijas telekanālu pārraidīšanas aizliegumu. Tiesa šonedēļ neļāva raidīšanu atjaunot, bet pēc būtības lietu vēl nav skatījusi. 

precizēta informācija 6.rindkopā

Top komentāri

Krējums Saldais
K
Interesanti, kā Somijā vai Šveicē - arī aizliedz skatīties krievu televīziju? Vai tomēr to valdības un dienesti vairāk domā par savas valsts attīstību un iedzīvotāju labklājības pieaugumu, kā rezultātā Krievijas propaganda ir pilnīgi garām?
ērce
ē
Krievnacistu propagandas kanālus ir visus jāslēdz. Tanī pašā laikā, valdībai ir jānodrošina lai latviešu valodas TV un radio raidījumus var viegli uztvert visā Latvijas teritorijā.
Latvju puika
L
okupantu TV ir apkaunojums mūsu Latvijai .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas