Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Reģionu un pašvaldību attīstībai novirzīti 56% no ES fondu ieguldītā finansējuma

No 2007.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim izmaksātais Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda ieguldījumu apjoms sasniedzis 2 183,9 miljonus latu, no kuriem vairāk kā pusi – 1 222,3 milj. latu jeb 56% veido aktivitātes, kas veicina reģionu un pašvaldību attīstību.

Par to liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais ziņojums par horizontālo prioritāšu Teritoriju līdzsvarota attīstība un Rīgas starptautiskā konkurētspēja īstenošanu 2007.-2012.gadā.

Ziņojumā galvenā uzmanība pievērsta ES fondu aktivitātēm, kas ir būtiskas reģionu un pašvaldību attīstībai, ņemot vērā ieguldījuma raksturu un mērogu. Ziņojumā sniegta detalizēta informācija par ES fondu ieguldījumiem Latvijas reģionos, republikas pilsētās un lielajos novados.

No izmaksātā ES fondu finansējuma trešo daļu piesaistījis Rīgas reģions - 30%, savukārt Kurzemes reģions – 21,5%, Latgales reģions – 17,5%, Vidzemes reģions – 15,8% un Zemgales reģions – 15,2%.

Lielāko īpatsvaru no īstenotajām aktivitātēm veido finansējums, kas izmaksāts komunālās saimniecības jomā – 353,2 milj. latu, otrs lielākais finansējums izmaksāts uzņēmējdarbības veikšanas jomā – 174,7 milj. latu. Pašvaldību attīstībai, to noteiktajām prioritātēm un vajadzībām izmaksāts 164,1 milj. latu, transporta infrastruktūras jomā – 133,5 milj. latu, veselības aprūpes jomā - 94,5 milj. latu un izglītības jomai novirzīts 90,8 milj. latu liels finansējums.

Darbības programmas Cilvēkresursi un nodarbinātība aktivitātes aptver 32,4 milj. latu jeb 2,7% no darbības programmās izmaksātā finansējuma. Lielākais finansējums piesaistīts projekta Atbalsts doktorantiem studiju programmas apguvei un zinātniskā grāda ieguvei Rīgas Stradiņa universitātē īstenošanai, kam izmaksāts finansējums 2,6 milj. latu apmērā.

Savukārt darbības programmas Uzņēmējdarbība un inovācijas aptver 201,9 milj. latu jeb 16,5% no darbības programmās izmaksātā finansējuma. Lielākais finansējums izmaksāts Rīgas reģionā īstenotam projektam Kokskaidu granulu ražotnes izveide, kam izmaksāts 8,5 milj. latu, Kurzemes reģionā projektam Augstas pievienotās vērtības investīcijas SIA Vika Wood ražotnē īpaši atbalstāmajā teritorijā ražošanas jaudu un efektivitātes celšanai izmaksāts 6,8 milj. latu un Latgales reģionā projektam Uzņēmuma Ditton Chain izveide uz Ditton pievadķēžu rūpnīcas bāzes jaunu un kvalitatīvu produktu ražošanai eksporta tirgiem metālapstrādes un mašīnbūves nozarē izmaksāts 6,1 milj. latu liels finansējums.

Darbības programmas Infrastruktūra un pakalpojumi aktivitātes aptver 984 milj. jeb 80,8% darbības programmām izmaksātā finansējuma. Lielākais finansējums izmaksāts projekta Daugavpils Universitātes studiju programmu kvalitātes uzlabošana un vides pieejamības nodrošināšana īstenošanai, kam izmaksātā finansējuma apmērs ir 14,4 milj. latu.

Republikas pilsētām no kopējā finansējuma - 1 222,3 milj. latu - izmaksāts 566,2 milj. latu jeb 46%, savukārt lielajiem novadiem izmaksāts 316,6 milj. latu jeb 26% liels finansējums. Lielākā finansējuma saņēmējs ir Rīga, piesaistot 182,6 milj. latu, kas ir 2,4 reizes lielāks kā Daugavpils piesaistītais finansējums – 76,3 milj. latu, trešo lielāko finansējumu piesaistījusi Liepāja – 75,2 milj. latu apmērā.

Lielākais finansējuma saņēmējs starp novadiem ir Madonas novads, kas piesaistījis 32,1 milj. latu, otrs lielākais finansējums izmaksāts Ogres novadam - 29,7 milj. latu. Tālāk seko Kuldīgas, Talsu un Saldus novadi, vidēji piesaistot 24,4 milj. latu lielu finansējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas