Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Remonti neglābj no slēgšanas

Visi zināja, ka Rēzeknes rajona Mākoņkalna pamatskolas dienas ir skaitītas, tomēr pilnā sparā noritēja tās remontdarbi. Tagad Rēzeknes novadam ir par valsts investīciju naudu izremontēta, taču slēgta skola. Līdzīgi ir ar Ilzeskalna pamatskolu, kur pēdējos četros gados ieguldīti apmēram 130 tūkstoši latu, bet skola 1.septembrī durvis nevērs. Latgalē pēc "nauda seko skolēnam" principa ieviešanas skolu finansiālā situācija būs visbēdīgākā, jo reģionā ir mazs iedzīvotāju blīvums, un tādējādi skolas ir ļoti mazas.

Bijušās Mākoņkalna pamatskolas telpas gan tikšot izmantotas izglītības vajadzībām, esot ideja tās pārvērst par pulciņu telpām un daļu veltīt, lai izglītotu bērnus ar īpašām vajadzībām. "Bija cerība, ka tiks darīts viss, lai skolu saglabātu pēc iespējas tuvāk bērnam," Rēzeknes novada domes priekšsēdis Monvīds Švarcs (TP) skaidro, kāpēc izveidojusies situācija, ka remontētas likvidējamas skolas. M.Švarcs iepriekš vadīja Rēzeknes rajona padomi.

Tā kā Rēzeknes rajonā valsts varēs samaksāt nedaudz vairāk nekā pusi no pedagoģisko likmju skaita, kāds rajonā bija iepriekšējā mācību gadā, tur jaunā skolā spiesti mācīties septiņu likvidētu vai reorganizētu skolu skolēni. Lai tomēr uzstādījums saglabāt iespēju iegūt sākumskolas izglītību nebūtu tikai ierēdņu vārdos, Rēzeknes novads rosina dubultot naudas summu, kas novadiem tiek piešķirta 1.—6.klases bērnu izglītošanai.

Tik lielu izmaiņu kā Rēzeknes novadā citās Latgales pašvaldībās gan nebūšot, jo tur arī finansējums nav sarucis tik krasi. Lai arī 11 Latgales skolas jau slēgtas, liela daļa mazo skolu savas durvis tomēr vērs, jo apvienotas klases un ietaupīts uz skolu administrāciju rēķina. Piemēram, Aglonas novada domes priekšsēdis Andris Badūns (ZZS) stāsta, ka pašvaldība pagaidām cer uz situācijas uzlabošanos, tāpēc visas skolas strādās kā līdz šim, lai gan mazākajā skolā ir tikai 36 skolēni. Ja uzlabojumu nebūs, "gada laikā sagatavosim normālu reformu". Arī Ludzas novadā neslēgs nevienu skolu, jo visas izteikušas gatavību strādāt arī ar minimālu finansējumu. Arī pedagogi gatavi strādāt nelielu slodzi, jo 50—60 latu mēnesī esot vismaz kaut kas, tāpēc "ļausim cīnīties", stāsta Ludzas novada izglītības speciāliste Sarmīte Gutāne.

Citās pašvaldībās atzīst, ka daudzi skolotāji gan aprēķinājuši — izdevīgāk stāties bezdarbnieku rindās. Tomēr Rēzeknes rajona izglītības pārvaldes vadītāja Lilija Žukovska pieļauj, ka tas ir pārsteidzīgi — kad pabalsta saņemšanas laiks beigsies, pedagogi var attapties pie sasistas siles, ņemot vērā, ka laukos nav lielu iespēju dabūt darbu. Preiļu rajona izglītības pārvaldes vadītājs Andrejs Zagorskis stāsta, ka pašvaldības aprēķinājušas — reizēm izdevīgāk saglabāt mazās skolas, kur skolotāji strādā par "pusvelti", nevis slēgt, jo skolēnu pārvadāšana un atsevišķos gadījumos starppašvaldību norēķini izmaksājot dārgāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

dfdf

Skolu reorganizācija

Viļakas novads

Kupravas pamatskola pievienota Žīguru pamatskolai

Balvu novads

Vīksnas pamatskola pievienota Stacijas pamatskolai, Vectilžas pamatskola pievienota Tilžas vidusskolai

Krišjāņu pamatskola pievienota Bērzpils vidusskolai

Daugavpils

Ruģeļu pamatskola pārveidota par bērnudārzu

Ilūkstes novads

Slēgta Dvietes pamatskola

Dagdas novads

Slēgta Upmalas pamatskola un Labiešu sākumskola

Ciblas novads

Slēgta Blontu sākumskola

Kārsava

Slēgta Vītolu un 2.Mežvidu pamatskola

Vārkavas novads

Rimicānu pamatskola pārveidota par bērnudārzu

Rēzeknes novads

Slēgtas Strūžānu, Mākoņkalna, Daugaviešu, Ilzeskalna, Lūznavas, Vītolu pamatskolas; Silmalas un Nagļu pamatskolas pārveidotas par bērnudārziem; Bērzgales pamatskola pievienota Nautrēnu vidusskolai, Kruķu pamatskola pievienota Tiskādu vidusskolai, Liepu pamatskola pievienota Maltas 2.vidusskolai, Zarečnajas pamatskola pievienota Rēznas pamatskolai, Rikavas pamatskola pievienota Gaigalavas pamatskolai

Daugavpils novads

Slēgta Līksnas pamatskola

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas