Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Robs ceļu būvniecībā pieaug

Lai saglabātu valsts autoceļu tīklu labā braukšanas kvalitātē, katru gadu uzturēšanā un atjaunošanā būtu jāiegulda 673 miljoni eiro, savukārt kopējais kopš 1991. gada uzkrātais remontdarbu deficīts sasniedzis četrus miljardus eiro, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē norādīja Satiksmes ministrijas (SM) Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns.

Šogad autoceļu finansējumam Latvijā kopumā paredzēti 369 miljoni eiro, no kuriem 49 miljoni eiro ir dotācija pašvaldību ceļiem. Lielākā daļa jeb 174 miljoni eiro no 320 miljoniem valsts autoceļiem domātās naudas nāk no ES fondiem. Šajā gadā paredzēti būvdarbi 1211 kilometru apjomā, bet pērn šis rādītājs bija 1187 kilometri.

Ar katru gadu pieaug robs valsts budžeta finansējumā, kas būtu nepieciešams, lai īstenotu savulaik valdības konceptuāli atbalstīto Valsts autoceļu sakārtošanas programmu 2014.‒2020. gadam. Līdz 2018. gadam kopējais valsts budžeta finansējuma iztrūkums sasniegs 330 miljonus eiro, kas ceļu apjomu izteiksmē būtu apmēram 1100 kilometri, liecina SM dati. Lai šo caurumu aizlāpītu, 2019. un 2020. gadā būtu nepieciešami attiecīgi 386,5 un 370 miljoni eiro valsts budžeta līdzekļu. Tam, ka šādi līdzekļi varētu tikt piešķirti, netic ne ceļu būvnieku, ne SM pārstāvji.

Lai situāciju uzlabotu, būtu jāveido ilgtspējīga sistēma, atzina gan valsts a/s Latvijas Valsts ceļi valdes priekšsēdētājs Jānis Lange, gan biedrības Latvijas ceļu būvētājs izpilddirektors Zigmārs Brunavs, gan autopārvadātāju asociācijas Latvijas auto prezidents Valdis Trēziņš. Iespējā ritmiskāk plānot ieguldījumus, nevis strādāt ugunsgrēka režīmā, ieinteresēti visi ceļu būvē iesaistītie.

Saeimas Mandātu komisija turpinās skatīt Manabalss.lv īstenoto Latvijas pilsoņu iniciatīvu "Par ceļiem bez bedrēm", kas paredz ikgadējo transporta nodevu pievienot degvielas cenai un akcīzes nodokli novirzīt ceļu remontam un uzlabošanai. Vairāk nekā 10 000 pilsoņu atbalstītajā iniciatīvā iecerēts, ka tiks izveidots atsevišķs, Satiksmes ministrijas pārvaldīts fonds, kurā ienāks visa transporta nodevu nauda un degvielas akcīzes nodokļu nauda. Visās valstīs, kur autoceļu fonds (ceļiem iezīmēta nauda, kas Latvijā pastāvēja no 1994. līdz 2003.gadam) likvidēts, pēc 10‒15 gadiem to atjauno, atgriežoties pie ilgtspējīga finansējuma modeļa, kurā iedzīvotāji redz godīgu korelāciju starp samaksāto nodokļos un ieguldījumiem ceļos, uzsvēra Lange. Pagaidām Latvijā Valsts autoceļu sakārtošanas programma nepildās, valdība arī nav atbalstījusi t.s. jaunās politikas iniciatīvas par papildu līdzekļu piešķiršanu ceļiem.

Latvijā kopumā ir 73 300 kilometri autoceļu un ielu, tostarp 20 100 kilometri valsts autoceļu, 38 500 kilometri pašvaldību ceļu un ielu, 11 200 kilometri meža ceļu un 3500 kilometri privāto ceļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas