Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Saeima gatavojas piešķirt īpašu statusu Otrā pasaules kara dalībniekiem

Saeima gatavojas piešķirt īpašu statusu Otrā pasaules kara dalībniekiem, kuri bija pirmskara Latvijas pilsoņi un Latvijas okupācijas laikā piedalījās bruņotās cīņās pret komunistisko vai pret nacistisko režīmu, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas Ziņu dienests.

Ar to cer pielikt punktu strīdiem par to, kurš karojis pareizajā un kurš – nepareizajā pusē. Plānots arī, ka pašvaldībām būs tiesības sniegt sociālu atbalstu kara dalībnieka statusu ieguvušajiem.  

Par to, ka Saeimai vajadzētu pieņemt likumu, kas veicinātu sabiedrībā vienotu izpratni par Otrā pasaules kara notikumiem un dalībniekiem abās frontes pusēs, ir spriests jau kopš Atmodas sākuma. Bet līdz šim tas nebija izdevies.

“Tā ir deputātu griba, atzīt to, ka Latvijas Republikas pilsoņi ir pelnījuši Otrā pasaules kara dalībnieka statusu kā upuri. Jo šis ir upuru likums,” norāda Saeimas deputāts Ritvars Jansons (Nacionālā apvienība).

“Vispirms jāsaka, ka visa šī darbība notiek vismaz 10 gadus par vēlu,”  atzīst 93 gadus vecais Edgars Skreija, Nacionālo karavīru biedrības ilggadējais priekšsēdis.

Projekta būtība – Latvija bija okupēta un karadarbībā nepiedalījās, tāpēc nav atbildīga par okupācijas varu nodarījumiem tās teritorijā. Līdz ar to tie Latvijas pilsoņi, kuri karoja komunistiskā vai nacistiskā režīma pusē, ir pretlikumīgi iesaistīti karadarbībā un vienlīdz uztverami kā kara upuri.

Viņiem plānots piešķirt kara dalībnieka apliecības un īpašas krūšu nozīmes.

Tiek uzskatīts, ka tie varētu būt daži simti, kuri pieteiktos statusa iegūšanai. Diskusijas par personu loka paplašināšanu gan vēl ir gaidāmas.

Latvijas pārstāve Eiropas Cilvēktiesību tiesā Kristīne Līce norāda, ka no likuma nedrīkst izslēgt tos karadarbībā iesaistītos, kuri uz 1940.gada 17. jūniju bija pastāvīgie Latvijas iedzīvotāji.   

Plānots, ka likumu varētu pieņemt jau šoruden. 

Top komentāri

upurim Skreijam
u
Karš ir tāds pasākums, kurā nepiedalās no laba prāta vai gara laika, bet tāpēc, ka ir saņemta pavēle. Tie, kas karo, ir karavīri, bet ''upuri'' šodien ir noēdušies rusfašisti, kas ņirgājas par koncentrācijs nometņu ieslodzītajiem, nēsājot viņu apģērbu..
a
a
Bildē gan ir bijušo aizsargu organizācijas fans.
Kristians
K
Attēlam ar vīru formastērpā (trāpīgi: "bijušās aizsargu organizācijas fans") nav nekāda sakara ar Otro pasaules kaŗu, tas veicina tikai nesapratni un rada jucekli lasītāju galvā, tieši pretēji kā būtu jābūt plašsaziņas līdzeklī.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas