Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Sergeta advokāts: Spriedums Zolitūdes traģēdijas lietā apliecina izmeklēšanas "katastrofālo kvalitāti"

Pirmās instances tiesas spriedums Zolitūdes traģēdijas krimināllietā apliecina, ka apsūdzība un izmeklēšana ir bijusi "katastrofālas kvalitātes", aģentūrai LETA pauda apsūdzētā būvinženiera Ivara Sergeta advokāts Artūrs Zvejsalnieks.

"Vai tad uz pasaules vispār vēl kāds tic, ka tikai viņš pie visa vainīgs? Šodienas spriedums liecina, ka izmeklēšana bija nekāda un vainīgie tiesas zālē nebija," norādīja advokāts, kurš gan sprieduma nolasīšanu neapmeklēja, jo atradās ārzemēs.

Advokāts uzskata, ka Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm vajadzēja prasīt starptautisku palīdzību šādas katastrofas iemeslu izmeklēšanai. Tāpat tagad vajadzētu veikt "izmeklēšanu par izmeklēšanas kvalitāti", uzskata Zvejsalnieks.

Viņš arī atkārtoja iepriekš vairākkārt publiski pausto viedokli, ka uz apsūdzēto sola vajadzēja atrasties kopņu ražotāja SIA Vikom Industry pārstāvjiem.

Ņemot vērā minēto, attiecībā uz Sergetu tiks iesniegta apelācijas sūdzība.Tāpat advokāts norādīja, ka Sergetam nav reāli samaksāt miljoniem eiro lielās kompensācijas cietušajiem un bojāgājušo radiniekiem.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa otrdien attaisnoja visus lietā apsūdzētos, izņemot Sergetu, kuram bez sešu gadu cietumsoda piespriests arī liegums piecus gadus strādāt savā profesijā. 

Prokuratūra Sergetam bija lūgusi piemērot septiņus gadus un sešus mēnešus ilgu brīvības atņemšanu. 

Tiesa visās apsūdzībās attaisnoja veikala projekta būvekspertīzes veicēju Andri Gulbi, arhitektu Andri Kalinku, kā arī par nevainīgu atzina būvuzraugu Mārtiņu Draudiņu un uzņēmuma Re&Re būvdarbu vadītāju Staņislavu Kumpiņu.

Attaisnota tika arī Rīgas pilsētas būvvaldes Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas eksperte Marika Treija, kā arī būvvaldes būvinspekcijas priekšnieka vietniece Aija Meļņikova un būvvaldes darbinieks Jānis Balodis.

Tāpat par nevainīgu atzīta SIA Maxima Latvija darba aizsardzības vecākā eksperte Inna Šuvajeva.

Spriedumu varēs pārsūdzēt pēc tam, kad būs pieejams pilns tā teksts.

Pērn novembrī apritēja seši gadi kopš Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Traģēdija notika 2013.gada 21.novembrī. 

Būveksperti secināja, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva. Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādīja par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu. 

Par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, prokuratūra apsūdzības izvirzīja piecām personām. Šīs personas ir Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Gulbis, būvuzraugs Draudiņš, arhitekts Kalinka un uzņēmuma Re&Re būvdarbu vadītājs Kumpiņš. Prokuratūra viņiem apsūdzības uzrādīja arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Balodim, Treijai un Meļņikovai - izvirzīja apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisīja smagas sekas. Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija.

Top komentāri

Makss un Morics
M
Un kā ar aizstāvības kvalitāti? Vai tā ir spožā pasaules līmenī?
anarchists
a
beidzot viens cilvēks pasaka taisnību.Neko vairāk nerakstīšu,kam interesē,var atrast manus komentus citur -skat. nickname"anarchists". Pats esmu būvkonstrukciju projektētājs.Sergetu vienkārši pameta zem tanka,kaut viņa vienpersoniskā vaina nekur nav pierādīta.Tur ir tūkstotis blakus faktoru.Jau citur rakstīju,ka būvkonstruktors ar 10+ gadu pieredzi nevar būt tik stulbs,lai tā nokļūdītos.
Par konstucijām atbildīgi bija divi
P
Būvinženieris par slodžu aprēķiniem un izgatavotājs - par konstrukciju atbilstību būvineženiera izvirzītajām prasībām. Un tieši šajā virzienā prokuroriem bija jāstrādā. Prokuratūras nekompetences un sodītkāres iesvedības laikā tiesai vajadzēja nodarboties ar ļoti daudzām blakus lietām, par kurām jau iepriekš bija skaidrs, ka tām nav tiešas cēloniskas sakarības ar konstrukciju neatbilstību. Tajā pašā laikā izgatavotājs, kam bija cieša saikne ar konstrukciju atbilstību būvineženiera izvirzītajām prasībām, palika ārpus prokuroru darbības tvēruma. Un tas bija stulbi, jo tur liela daļa vainas ir tieši izgatavotāja pusē. Pārveidojot konstrukcijas no monolītām uz dalītām, viņi neņēma vērā, ka šāda tipa dalītās konstrukcijās liecē visu slodzi uzņem tikai savienojuma apakšējās skrūves. Bet viņi tās rēķināja it kā konstrukcijas tiktu vienmērīgi slogotas stiepē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas