Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Spriedums ir, līdz atbildei vēl tālu

Augstākās tiesas (AT) lēmums noraidīt Saskaņas pieteikumu par Saeimas vēlēšanu rezultātu pārskatīšanu Latgalē ir pieņemts, tomēr joprojām vairāki jautājumi palikuši neatbildēti, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

No iesaistītajām pusēm izskan vilšanās, jo AT skaidru nostāju nespēja sniegt. Savā paziņojumā tiesa norāda, ka nav bijis pietiekamu pierādījumu, lai konstatētu, ka vēlēšanās notikusi balsu pirkšana par labu Vienotības kandidātam Dzintaram Zaķim. Tajā pašā laikā AT arī atzīst, ka nav guvusi pārliecinošu izskaidrojumu Zaķa gūtajiem panākumiem vēlēšanās, jo pirms tam veikto aptauju dati rādīja citus rezultātus.

Līdz ar to šaubu ēnu pār notikušo tiesas lēmums mazinājis nav, tas devis vien zaļo gaismu jaunās valdības apstiprināšanai. Taču kriminālprocesus par iespējamo balsu pirkšanu turpinās izmeklēt Drošības policija (DP) - sīkākus komentārus arī tā patlaban vēl sniegt nevar. Taču, ja tiks atklāti pārkāpumi, netiek izslēgts, ka arī jau apstiprinātajā valdībā varētu notikt pārmaiņas.

Tiesas debatēs bija klāt arī konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars. Viņš Dienai norāda, ka pēc šī sprieduma likumdevējiem būtu jāapsver, kas vispār no AT tiek gaidīts. "Tiesas process būtībā ir vajadzīgs tādēļ, lai kliedētu šaubas, nevis tās akcentētu vai vairotu. [..] Ja tiesa septiņu dienu laikā nespēj pienācīgi izdarīt to, kas būtu jāizdara, tad ir jāpadomā par to, cik lielas iespējas tai vispār ir. Tagad nākas secināt, ka AT kompetence ir šaurāka, nekā tā pati to definē," skaidro Pastars. 

To, ka šāda situācija bija neparasta arī pašai tiesai, neviļus apstiprināja AT senatora Andra Guļāna izteikumi presei. Viņš neslēpa, ka būtu jāsāk domāt par nepieciešamajiem grozījumiem Latvijas likumos.

Tikmēr pieteikuma iesniedzējs Andrejs Elksniņš (SC) komentārā Dienai ir skarbs: "Zaķis šajā situācijā vienkārši ir izsprucis cauri, viņam paveicās. [..] Ir pamats uzskatīt, ka vēlēšanu norisē ir notikušas prettiesiskas darbības, un mums ar to būs jādzīvo četrus gadus. Tajā pašā laikā viņa turpmākā darbība diskreditēs uzticību valsts varai kopumā un arī vēlēšanu sistēmai. Ar šo dienu mēs varam prezumēt, ka tu brīvi vari veicināt balsu pirkšanu, piedalīties tajā, gūt no tās labumus un neviens neko tev nevar izdarīt."

Ar Zaķi Dienai sazināties tā arī neizdevās, viņa telefons pēc pasludinātā tiesas lēmuma bija izslēgts. Jāpiebilst, ka pilns AT spriedums būs pieejams decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas