Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Stājas spēkā normatīvie akti taksometru nozares sakārtošanai

Stājas spēkā grozījumi Autopārvadājumu likumā un Ministru kabineta (MK) noteikumos par taksometra pārvadājumiem, ar kuriem iecerēts sakārtot taksometru nozari.

Grozījumi Autopārvadājumu likumā, kā arī noteikumi par pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru, paredz ierobežot taksometru pakalpojumus starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objektos - lidostās, ostās, dzelzceļa stacijās un autoostās.

Noteikumi par pasažieru pārvadājumiem ar taksometru paredz, ka taksometra pakalpojumus starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objektos (autoostā, dzelzceļa stacijā, lidostā un ostā) drīkstēs sniegt pārvadātājs, kas nodrošinās pakalpojuma piedāvājumu visā objekta darba (diennakts) laikā, apkalpojot personas ar invaliditāti, kā arī spējot nodrošināt taksometrus arī ar sešām līdz deviņām sēdvietām, to skaitā bērnu sēdeklīšiem. Noteikts ierobežojums autotransporta līdzekļa vecumam - tas nedrīkst pārsniegt piecus gadus.

SM skaidroja, ka noteikumi daudz striktāk regulēs prasības taksometru tarifu norādē un pakalpojumu sniegšanas kārtību pie starptautiskās lidostas Rīga, kā arī speciālās licences kartītes saņemšanas nosacījumus pārvadātājiem.

Speciālās licences kartītes lidostā Rīga izsniegs Rīgas plānošanas reģions, un tās būs derīgas komercdarbībai arī visā pārējā plānošanas reģiona teritorijā. Rīgas plānošanas reģions pārbaudīs pārvadātāja un tā autotransporta līdzekļu atbilstību likumā noteiktajām prasībām. Šīs speciālās licences kartītes varēs anulēt, ja pārvadātājs nepildīs Autopārvadājumu likumā noteiktās prasības, kas ir jāpilda lidostas Rīga teritorijā.

Noteikumos atrunāta kārtība, kādā republikas pilsētas pašvaldība vai plānošanas reģions izsniedz un anulē licenci un licences kartīti pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru. Lai izsniegtu licences kartīti, institūcija pārbaudīs autotransporta līdzekļa reģistrācijas datu atbilstību M1 kategorijai, īpašuma vai turējuma tiesības.

Savukārt no 2020.gada 1.janvāra, papildus tiks pārbaudīta arī autotransporta līdzekļa atbilstība vides prasībām. Pirms licences kartītes izsniegšanas institūcija papildu pārbaudīs, vai pārvadātājs konkrētajam taksometram ir reģistrējis taksometra skaitītāju Valsts ieņēmumu dienesta (VID) publiskojamā datu bāzē.

Lai samazinātu ēnu ekonomiku un tā dēvētos "uzņēmumu karuseļus", ja pārvadātājs ierosinās anulēt speciālo atļauju (licenci) vai licences kartīti transportlīdzeklim, institūcija, kas izsniedz šos dokumentus, pārbaudīs informāciju VID Publiskojamo datu bāzē par pārvadātāja nodokļu saistību un Sodu reģistrā par administratīvo sodu izpildi, kas piemēroti par pārvadājumu pakalpojumu reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumiem.

Turklāt paredzēts stingrāks regulējums attiecībā uz pārvadājumu tarifiem. Ja pārvadātājs plānos piemērot vairākus tarifus, tos būs jānorāda paziņojumā, kuru būs jāiesniedz institūcijai, sastādot cenrādi un atšifrējot kādam braucienam tas tiek piemērots. Šo informāciju būs jāizvieto taksometra salonā uz priekšējā paneļa. Cenrādī ietverto tarifu palielinājumi vai atlaides nevarēs pārsniegt 50% un to apmēru pārbaudīs institūcija. Informācija par tarifiem, kuri tiks piemēroti braucieniem no lidostas Rīga, ja netiek izmantot vaučeris, pārvadātājam būs jānorāda paziņojumā atsevišķi, un tie būs saistoši visiem tā rīcībā esošajiem taksometriem.

Savukārt uz taksometra virsbūves būs jāizvieto pamata tarifi, kas tiek piemēroti, nolīgstot taksometru uz ielas. Tāpat uz priekšējā paneļa pasažiera pusē jābūt novietotai Autotransporta direkcijs izsniegtai Taksometra vadītāja reģistrācijas apliecībai, kuru izsniedz visiem autovadītājiem, kuriem ir tiesības sniegt pasažieru komercpārvadājumu pakalpojumus ar taksometru.

Lai uzlabotu situāciju nodokļu jomā, paredzēts, ka par veiktajiem pakalpojumiem pārvadātājiem būs jāsniedz informācija VID tiešsaistes režīmā. Pārvadātāji to varēs sākt no 2020.gada 1.jūlija, bet obligāti informācija būs jāsniedz no 2021.gada 1.jūlija.

Noteikumi par pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometru stājas spēkā šodien, bet ierobežota piekļuve lidostas Rīga teritorijā stāsies spēkā 2019.gada 15.septembrī.

Savukārt attiecībā uz pasažieru tiesībām grozījumi Autopārvadājumu likumā paredz, ka gadījumā, ja autopārvadātājs pārkāps likumā noteiktās prasības, kā arī taksometra skaitītājs nebūs ieslēgts, pasažierim būs tiesības pārtraukt pakalpojuma līgumu un atteikties maksāt par pakalpojumu.

Vienlaikus likumprojektā noteiktas arī papildu prasības attiecībā uz tīmekļvietnēm un mobilo vietņu pakalpojumiem. Plānots, ka pakalpojuma reģistrāciju veiks Autotransporta direkcija. Gadījumā, ja tiks konstatēts, ka pakalpojuma sniedzējs nav reģistrēts vai tas neievēro normatīvo aktu prasības, tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes darbību varēs apturēt.

Tāpat šodien stājas spēkā noteikumi Par pasažieru komercpārvadājumiem ar vieglo automobili. Tie paredz kārtību, kādā Autotransporta direkcija izsniedz un anulē speciālo atļauju (licenci) un licences kartīti, prasības autotransporta līdzekļa aprīkojumam un tā izvietojumam, kā arī kārtību, kādā veicami pasažieru pārvadājumi ar vieglo automobili. 

Licenci izsniegs pārvadātājam, kurš reģistrēts Komercreģistrā un kuram nav nodokļu parādu. Direkcija varēs anulēt licenci, ja pārvadātājs būtiski pārkāps normatīvajos aktos noteiktās pārvadājumu saistības vai kārtību, kādā veicami pasažieru komercpārvadājumi ar vieglo automobili, vai radīs draudus pasažieru drošībai. 

Lai izsniegtu licences kartīti atbilstoši Autopārvadājumu likuma prasībām, Autotransporta direkcija pārbaudīs autotransporta līdzekļa reģistrācijas datus - transportlīdzekļa īpašuma vai turējuma tiesības, pasažieru sēdvietu skaitu Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā. Sākot no 2020.gada 1.janvāra, papildus tiks pārbaudīta arī autotransporta līdzekļa atbilstība vides prasībām.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka "situācija, kas taksometru jomā Rīgā valdījusi pēdējos gadus, ir apkaunojums mūsu valstij. Grozījumi autopārvadājumu likumā ir vērsti uz to, lai cilvēki saņemtu kvalitatīvus, Eiropas līmenim atbilstošus taksometru pakalpojumus, lai mums nav jākaunas no viesiem, kas ierodas pilsētā, piemēram, caur lidostu. Paldies nozarei, ar ko aktīvi roku rokā esam strādājuši, lai grozījumi veiksmīgi tiktu iestrādāti likumā. Ceru uz kvalitatīvu turpmāko sadarbību, ieviešot izmaiņas arī dzīvē."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas