Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Svins plaušās un dārzeņos

Kalnciema liktenis izšķirts - dabas parka vietā "plauks" bīstamā rūpniecība - svina akumulatoru pārstrādes ražotne, par ko iedzīvotāji bažījas - ciematā vairs nevarēs dzīvot gaisa piesārņojuma dēļ, taču aizbraukt nespēs, jo viņu īpašumus neviens nepirks, piektdien lasāms avīzē Diena.

Iecerēts, ka pārsimt metru attālumā no blīvās daudzstāvu apbūves, Lielupes krastā, taps augstākās bīstamības pakāpes ražotne, kurā iecerēts gada laikā pārstrādāt 700 000 vecu akumulatoru gadā. Trešdien, 28. janvārī, Jelgavas novada domes sēžu zālē izbeidzās divus gadus ilgusī lobēšanas – pretošanās kustība, deputātu vairākumam pieņemot uzņēmējiem labvēlīgu lēmumu.

Izšķirošā balsojuma dienas rītā Diena Kalnciemā uzrunāja vairākus iedzīvotājus, un gandrīz visi bija "ar rokām un kājām" pret smago metālu biznesu uz savas veselības rēķina, un tikai viens pensionēts kungs, vārdā Vilnis, projektā saskatīja ko pozitīvu: "Lai būvē! Būs jaunas darba vietas!" Savukārt Žanna ražotnes potenciālo ekonomisko pienesumu kritizēja: "No 40 darba vietām vietējie var cerēt vien uz kādām piecām, jo pārējās tiks iebraucējiem ar specifisku izglītību." Līdz tam gan ienākumus gūtu daudzi apkārtnes celtnieki, jo SIA East-West Finance iegādātā pussagruvusī bijusī ķieģeļu rūpnīca pamatīgi jāpārbūvē.

"Kāda padomju laikā te bija vide? Ziemā viss sniegs bija melns! Tie, kas tajās fabrikās strādāja, visātrāk arī devās uz "citiem medību laukiem", savukārt izteikusies Kalnciema iedzīvotāja Inta. Iedzīvotāji norāda – ja rūpnīca sāks darbu, viņi domāšot par pārcelšanos un dzīvi citur. Seko gan piebildes, ka vasarās ciems esot patīkama vieta dzīvošanai, jo teju katram ezeru tuvumā esot vasarnīca vai iekopts mazdārziņš, taču esot bažas, vai tur izaudzētais būs ēdams.

Pēc uzņēmēju pasūtījuma veiktajā ietekmes uz vidi novērtējumā visi riski raksturoti kā nebūtiski un akcentēts rūpnīcas pienesums. 34 lappuses biezajā dokumentā lasāms, ka ražotnes darbība neradīšot ne smakas, ne trokšņus, netikšot būtiski piesārņoti ne pazemes, ne Lielupes ūdeņi, jo tur nonākšot vien nevainīgais lietusūdens. Nolīgtie privātie vides eksperti gan godīgi atzīst, ka gaisa piesārņojums būšot būtisks – debesīs virs Kalnciema nonākšot 65 tūkstoši tonnu sēra dioksīda gadā.

"Ja rūpnīcu uzbūvēs saskaņā ar projektu, domāju, ka tā nebūs bīstamāka ne par Metalurgu, ne Olainfarm. Es pats nebiju, bet daži deputāti bija devušies [uzņēmēju apmaksātā braucienā] uz līdzīgu rūpnīcu Polijā, kas ir trīs reizes lielāka un atrodas pilsētas centrā. Iedzīvotāji, kas dzīvo pāri ielai, pat lāgā nezina, ka šāda rūpnīca tur ir, – nekādu problēmu," Dienai saka novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS), paužot uzticību vides speciālistu atzinumiem.

Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka uzņēmējiem jau vairākus mēnešus pirms domes gala balsojuma esot ticis paziņots, ka savam 10 miljonu eiro projektam Kalnciemā saņems "zaļo gaismu". Latvijā nav normatīvo aktu, kas aizliegtu augstākās bīstamības pakāpes ražotnes būvēt dzīvojamo vietu tiešā tuvumā, jo lēmumu pieņemšana ir katras vietvaras ziņā.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 30.janvāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas