Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
Sola valsts iestāžu apkopoto informāciju padarīt brīvāk pieejamu cilvēkiem

Vāc, bet ar citiem nedalās

Kopš portāla Latvija.lv darbības sākšanas 2008. gadā līdz 2016. gada beigām to nu jau lietojuši 700 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, bet e-pakalpojumu sākšanas reižu skaits sasniedzis 125 miljonus. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) uzskata, ka citām valstīm no Latvijas datos balstītas pārvaldes jomā būtu daudz ko mācīties, piektdien lasāms avīzē Diena.

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa, lūgta komentēt, vai lietotāju skaits uzskatāms par lielu, Dienai paskaidroja, ka pakalpojumus izmantojuši vairāk nekā trešdaļa iedzīvotāju un tas ir labs rādītājs. Tomēr, viņasprāt, ar jomu saistās arī vairāki būtiski problēmjautājumi, piemēram, par atvērtajiem datiem – bieži informācija, kuru apkopo mūsu valsts iestādes, iedzīvotājiem nav pieejama.

Pēc Bāliņas domām, labs piemērs e-pakalpojumu jomā ir Valsts ieņēmumu dienests (VID), ko novērtējuši gan iedzīvotāji, gan uzņēmēji. Kā nozari, kurai e-pakalpojumu ieviešana klibo, viņa piemin veselības jomu – ar skandāliem apvīto e-veselības sistēmu. Tomēr, viņa arī piebilst, ka cilvēki bieži uztraucas par datu drošību sistēmā, bet pacientu medicīniskās kartītes, kas glabājas slimnīcās vai pie ģimenes ārstiem, ir daudz nedrošākas. Vēl būtu ļoti svarīgi, ka valsts informācijas sistēmās apkopotie dati būtu brīvi pieejami iedzīvotājiem, lai tos būtu iespējams izmantot savām vajadzībām un pieņemt gudrākus lēmumus. Kā praktiskus piemērus viņa min iespēju, ka cilvēki varētu sekot līdzi, cik lielas rindas izveidojušās pie valsts robežām vai Ceļu satiksmes drošības direkcijā, lai izietu automašīnas tehnisko apskati. Turklāt, ja dati būtu ērti pieejami, arī privātie uzņēmēji varētu pieņemt labākus biznesa lēmumus un reizēm pat nākt palīgā valsts pārvaldei, sākot piedāvāt pakalpojumus, kuru patlaban trūkst, Bāliņa saka.

Šobrīd "tā informācija ir, bet mēs to neredzam", teic eksperte. Viņa arī retoriski vaicā, kā gan citās valsts vai pašvaldību iestādēs var kvalitatīvi pieņemt lēmumus, ja visa informācija nav ērti pieejama. Uz jautājumu, kāpēc ar to kavējamies, eksperte atbildot pieļauj, ka "tas arī ir stāsts par atvērtību un uzdrīkstēšanos paskatīties uz sevi no malas".

Savukārt K. Gerhards stāsta, ka pašlaik aktīvi tiek strādāts pie tā, lai maksimāli lielu pakalpojumu klāstu valsts iedzīvotāji varētu saņemt elektroniski un lai iestādes savstarpēji apmainītos ar datiem.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 10. februāra, avīzē Diena!

Top komentāri

sētnieks
s
Murgs latvija.lv .
Tāda valsts
T
Miljoni nodokļumaksātāju naudas piesavināti, piemēram "e-klase", bet Baltiņa nesēž cietumā, bet gan ņirdz jums ģīmī sēžot ministru pulciņā.
Gerhard, uzmanīgi ar deguna pilieni
G
Bāliņa - eksperte??? Viņu ar viņas izglītību es savā uzņēmumā pat darbā par sētnieci neņemtu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas