Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vakcinēties vēl nesteidzas

Lieldienu brīvdienās veiktajā vakcinācijā pret Covid-19, kas notika masveida vakcinācijas centros Rīgā un citās lielajās pilsētās, vājā vieta bija tieši nelielais vakcinēties gribētāju skaits, to atzīst gan veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P), gan VC4, viena no vakcinācijas veicējiem, valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds.

Aizvadītajās brīvdienās tika vakcinēti ap 7000 cilvēku dienā, lai gan sākotnēji bija plānots, ka tie būs 10 000–12 000 vakcinējamo dienā. 

Daudziem hroniskajiem slimniekiem nepārvarams šķērslis izrādījās pēdējā brīža prasība pēc ārsta nosūtījuma, jo ne visām diagnozēm ir savi reģistri. Brīvdienās cilvēkiem pie nosūtījuma tikt bija ļoti apgrūtinoši.

Par šo situāciju veselības ministrs teic: ''Ļoti atvainojamies! To varēsim izlabot uzreiz pēc svētkiem – daļa centru turpinās darbu pēc Lieldienām, uzaicinājumi paliek spēkā.''

Par pašu vakcinācijas procesu Pavļuts sniedz šādu vērtējumu: ''No tehniskā viedokļa viss kārtībā – centri ir labā gatavībā, strādā raiti un spēj vakcinēt daudz vairāk. Diemžēl saskārāmies ar neparedzēti zemu atsaucību, uzrunājot vakcinējamos – brīvdienu un bažu par konkrēto vakcīnu dēļ. Palika neizmantotas jaudas, tā ir jauna situācija. Pieņēmām lēmumu izsūtīt papildu uzaicinājumus vairākām esošām grupām, kā arī atvērt jaunas – slimu bērnu ģimenes locekļu un smagi slimo aprūpētāju – apakšgrupas, kā arī lielo 60+ senioru grupu. Aicinājām 70+ seniorus pieteikties pa tiešo vakcinācijas centros.''

Vienlaikus ministrs arī atzīst, ka ''līdz ar daudzu jaunu aicinājumu nosūtīšanu un jaunu grupu atvēršanu par ''pudeles kaklu'' kļuva zvanu centru jauda brīvdienās, ar ko līdz šim nebijām sastapušies. To līdz nākamajam lielajam piegāžu pīķim atrisināsim.''

Rēvalds no savas puses bilst – ja procesam nebūtu piesaistīts VC4 zvanu centrs tajos vakcinācijas centros, kurus iestāde apkalpoja, galā netiktu. Praksē tas notika tā: VC4 saņēma no Vakcinācijas biroja sarakstu ar vakcinēties gribētājiem, kuri pieteikušies elektroniski vai pa tālruni, tad VC4 zvanu centra darbinieki sarakstā esošos cilvēkus apzvanīja, lai uzaicinātu vakcinēties. Tas, kā uzsver Rēvalds, bijis ļoti smags darbs, kurā arī daudz negatīvas pieredzes (sīkāk lasiet 8. aprīļa Dienā interviju ar VC4 zvanu centra vadītāju Aigu Olšteinu). Rezultātā no visiem apzvanītajiem ierasties uz vakcinēšanos bija gatavi vien 30%.

Galvenie iemesli: neuzticas AstraZeneca vakcīnai, ir pārdomājuši savu sākotnējo lēmumu, negrib vakcinēties brīvdienās. Rēvalds arī uzskata, ka sākt informatīvo kampaņu Lieldienās vien dienu pirms masveida vakcinācijas centru atvēršanas bijis stipri novēloti.

Par situāciju, kad šajos vakcinācijas centros tika aicināti vakcinēties pat garāmgājēji un poti dabūjuši cilvēki, kas neietilpst nevienā no prioritārajām grupām, Rēvalds skaidro, ka šāda situācija varēja rasties dienas beigās, kad atvērtā flakonā bija palikušas neizlietotas devas un prioritāro vakcinējamo vienkārši nebija. Viņš uzsver, ka labāk vakcinēt ''garāmgājējus'' nekā vakcīnas izliet. 

Daloties savā pieredzē, Rēzeknes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Marita Zeltiņa, tāpat kā Rēvalds, ar vakcinācijas procesa tehnisko pusi ir apmierināta, norādot, ka viss ritēja raiti un rindas neveidojās. Vakcinējamo sarakstus veidoja Manavakcina.lv un ģimenes ārsti. Neieradušos iedzīvotāju skaits bija visai neliels – 4%. Vairāki iedzīvotāji atlika vakcināciju, skaidrojot to ar Lieldienu brīvdienām, kā arī apgrūtinošo nokļūšanu līdz pilsētai vai, viņuprāt, neatbilstošu vakcīnu. Daudzi pacienti, kas vakcīnu nesaņēma Lieldienu sestdienā, to saņēma vakar. 

Par iespēju saņemt vakcīnu dzīvās rindas kārtībā Zeltiņa pauž savu viedokli, ka tādu var veidot, tomēr saglabājot arī iepriekšējās pieteikšanās sistēmu. 

Tikmēr sociālajos tīklos aizvien skaļākas kļuvušas balsis, kas aicina atteikties no prioritāro grupu principa un ļaut vakcinēties visiem, kas to vēlas. Pagaidām Veselības ministrija šādu iespēju neapsver. Savukārt par Valsts prezidenta izteikto atbalstu dzīvās rindas principam veselības ministrs norāda: ''Aicinājumiem veidot dzīvo rindu atsauksimies, tomēr vadītā veidā. Radīt nekontrolētu pulcēšanos, jucekli un epidemioloģiskos riskus nedrīkstam, tāpat nedrīkst ignorēt prioritāro grupu situāciju iepretim cilvēkiem ar daudz mazāku saslimšanas risku. Vienosimies ar pašvaldības policiju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kā tuvākajās dienās organizēt izmēģinājumu dzīvās rindas pieejai kādā no centriem, saglabājot prioritāro grupu pieeju, nodrošinot sabiedrisko kārtību un neradot epidemioloģiskos riskus.'' Tātad pagaidām dzīvo rindu plānots attiecināt tikai uz prioritārajām grupām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas