Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valdība lems par 50 000 eiro piešķiršanu ugunsgrēkos cietušajiem Austrālijā

Valdība 14.janvārī lems par 50 000 eiro piešķiršanu ugunsgrēkos cietušajiem Austrālijā, aģentūra LETA noskaidroja Ministru kabinetā.

Pagājušā gada septembrī Austrālijas teritorijā sāka izplatīties postoši mežu ugunsgrēki, kas vissmagākos postījumus nodarīja Jaundienvidvelsas un Viktorijas pavalstīs, kā arī Sidnejas tuvumā, kur izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Meža ugunsgrēkos gājuši bojā jau vismaz 25 cilvēki un paredzams, ka bojāgājušo skaits pieaugs, rakstīts Ministru kabineta rīkojuma projektā.

"Meža ugunsgrēku rezultātā ir iznīcinātas vairāk nekā 1500 mājas un ēkas, kā arī vairāki simti - bojātas. Ugunsgrēku rezultātā ir izdeguši vairāk nekā 5 miljoni hektāru un bojā gājuši vairāk nekā 480 miljoni dzīvnieku, tajā skaitā no apdraudētajām sugām. Zaudējumi pilnībā vēl nav apsekoti, jo turpinās mežu ugunsgrēku izplatīšanās," norādīts rīkojuma projektā.

Patlaban Austrālijā turpinās lielākais karstuma vilnis pēdējos gados, galvaspilsētā Kanberā sasniedzot +44 grādus pēc Celsija skalas, kas ir augstākais temperatūras mērījums pēdējo 80 gadu laikā. Savukārt Sidnejā, kuras tuvumā plosās daļa no ugunsgrēkiem, sasniedza +48,9 grādus, kas ir jauns karstuma rekords šajā apgabalā. Augstā temperatūra un stiprās vēja brāzmas turpina izplatīt ugunsgrēka liesmas, apgrūtinot jau tā sarežģītos dzēšanas un glābšanas darbus.

Projekta mērķis ir ar organizācijas "Austrālijas Sarkanais Krusts" starpniecību novirzīt finansiālos līdzekļus palīdzībai ugunsgrēkos cietušajiem.

Rīkojuma projektā uzsvērts, ka Austrālija ir Latvijas sabiedrotā valsts, turklāt tajā dzīvo liela latviešu diasporas daļa, tajā skaitā ugunsgrēku skartajās pavalstīs.

"Izvērtējot Latvijas iespējas, konstatēts, ka visefektīvākā palīdzība, ko nekavējoties varam sniegt, ir finansiāls atbalsts 50 000 eiro apmērā, tos novirzot palīdzības sniegšanai ugunsgrēkos cietušajiem," norādīts rīkojuma projektā.

Kā ziņots, bojāgājušo skaits postošajos Austrālijas meža ugunsgrēkos, kas sākās septembrī, pieaudzis līdz 26, pavēstījis ārkārtas dienests.

Jaundienvidvelsā vairāk nekā 120 ugunsgrēki turpina degt, un 50 no tiem netiek kontrolēti. Viktorijā deg vairāk nekā 40 meža ugunsgrēki, un aptuveni desmit no tiem sākuši saplūst.

Daudzi ugunsgrēki izraisījušies ļaunprātīgas dedzināšanas rezultātā, atzīst varasiestādes, norādot, ka daži ļaunprātīgie dedzinātāji ir tikai 16 gadus veci.

Par dedzināšanu Jaundienvidvelsā nedēļās nogalē apsūdzības izvirzītas trim cilvēkiem, bet kopš novembra kopumā par pārkāpumiem, kas ir saistīti ar meža ugunsgrēkiem, procesuālas sankcijas noteiktas vairāk nekā 180 cilvēkiem, arī 40 nepilngadīgajiem, izteikti brīdinājumi un ierosinātas krimināllietas.

24 cilvēkiem izvirzītas apsūdzības par meža ugunsgrēku tīšu izraisīšanu, par ko draud līdz 21 gadam cietumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas