Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

VUGD aicina stingrāk vērsties pret zemes īpašniekiem, kuri rudenī nenopļauj zāli

Lai kūlas dedzināšanu ierobežotu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina pašvaldības sekot līdzi, lai to teritorijas būtu sakoptas un zāle rudenī būtu nopļauta, portālu Diena.lv informēja Iekšlietu ministrijā.

Ceturtdien, 4.aprīlī notika Iekšlietu ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) sarunas, kurās piedalījās LPS pārstāvji, Iekšlietu ministrijas vadība, ministrijas struktūrvienību pārstāvji, Valsts policijas un VUGD pārstāvji.

Tikšanās laikā puses diskutēja par valsts institūciju un pašvaldību sadarbību un veicamajiem pasākumiem kūlas dedzināšanas apkarošanā, kā arī par Valsts policijas un pašvaldību policijas sadarbības pilnveidošanas jautājumiem.

"Dedzinot kūlu kaitējums tiek nodarīts ne tikai videi un īpašumam, bet kūlas ugunsgrēku dēļ dzīvību zaudē arī cilvēki. Tāpēc aicinu pašvaldības uz sadarbību, lai jau pastāvošās normatīvās bāzes ietvaros aktīvāk novērstu iespējamos kūlas dedzināšanas gadījumus. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas starpniecību jau ir griezies pie pašvaldībām ar konkrētiem priekšlikumiem situācijas uzlabošanai," norādīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

VUGD priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons atzina, ka katru gadu valstī pavasara periodā lielos apjomos un praktiski visos novados notiek pērnās zāles - kūlas dedzināšana. Šis gads ir iezīmējies ar savdabīgu rekordu, jo jau 8.janvārī bijis pirmais izsaukums uz kūlas ugunsgrēku Jelgavā. VUGD aicina pašvaldībām izvērtēt zemes nodokļa palielināšanu, ja tiek konstatēts, ka zemes īpašums nav sakopts vai tajā noticis kūlas ugunsgrēks, kā arī informēt un izglītot savus iedzīvotājus par pareizu zemes apsaimniekošanu, lai novērstu kūlas ugunsgrēkus.

No pašvaldību pārstāvju puses visaktīvāk izskanēja aicinājums sadarbībā ar Satiksmes ministriju rosināt dzelzceļa sliedēm piegulošo teritoriju sakopšanu, jo tieši šīs teritorijas esot visbiežāk pakļautas kūlas dedzināšanas riskam. Tāpat izskanēja aicinājums sadarbībā ar Zemkopības ministriju rosināt stingrāku normu ieviešanu attiecībā uz ES atbalstu saņemošo teritoriju apsaimniekošanu un kūlas ugunsgrēku prevencijas pasākumu ievērošanu šajās teritorijās.

Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks Aivo Salmiņš atzinīgi novērtēja Iekšlietu ministrijas sagatavotos priekšlikumus gan par kūlas dedzināšanas apkarošanas iespējām, gan par valsts un pašvaldības policijas sadarbības uzlabošanu, kā arī atzinīgi novērtēja ministra R. Kozlovska izpratni par pašvaldību policijas lomu sabiedriskās kārtības nodrošināšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas