Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ziemele: Pirms valstiska lēmuma pieņemšanas jāvērtē atbilstība Satversmei

Jau pirms tiek pieņemts valstiski svarīgs lēmums, vajadzētu izvērtēt tā atbilstību Satversmei, uzskata  Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnese Ineta Ziemele.

Viņa  portālam Diena.lv sacīja, ka Latvijā, iespējams, ir vajadzīga pat atsevišķa institūcija, kas sniegtu viedokli, piemēram, Valsts prezidentam vai Ministru prezidentam par to, vai viņu sagatavotais valstiskais lēmums atbilst Satversmei.

Šis bija viens no jautājumiem, par kuriem Ziemele šonedēļ tikšanās laikā runāja arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu. "Tā bija viena no apakštēmām," pēc tikšanās Dienai.lv bilda Ziemele.

"Ir daudz lietas, kur mēs pat neaizdomājamies ikdienā, ka tās jāveido tā, lai tās atbilstu Satversmei," teica Ziemele, kā piemēru minot Franciju, kurā darbojas padome, kas sniedz juridiski nesaistošu viedokli par topošā lēmuma atbilstību valsts pamatlikumam.

Pēc Ziemeles domām, valstiski svarīgu lēmumu izvērtēšana no Satversmes skatu punkta celtu to pieņemšanas kvalitāti un demokrātiskumu.  

Šādas institūcijas "robu", pēc Ziemeles domām, savu iespēju robežās līdz šim aizpildījusi nu jau ar Valsts prezidenta Bērziņa lēmumu likvidētā Konstitucionālo tiesību komisija, kuras locekle bija arī pati Ziemele. Viņa prezidenta lēmumu komentēja atturīgi un uzsvēra, ka arī Konstitucionālo tiesību komisija nevarēja atbildēt uz būtiskāko jautājumu, proti, vai Latvijā pietiek ar Satversmes tiesu, lai nodrošinātu, ka visi valstiskie lēmumu ir pareizi izsvērti no atbilstības Satversmei viedokļa.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents  no 1.novembra pārtraucis savā paspārnē strādājošās Konstitucionālo tiesību komisijas darbu. Lēmums saistīts ar vēlmi konceptuāli mainīt veidu, kā eksperti tiek piesaistīti valstiski nozīmīgu jautājumu risināšanā.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas