Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ZM: Ūdeļu inficēšanās ar Covid-19 gadījumā svarīgākais būs epidemiologu viedoklis

Gadījumā, ja Latvijā kādā no ūdeļu audzētavām tiks konstatēts Covid-19, lemjot par tālāko rīcību, tostarp, iespējamu izkaušanu svarīgākais būs epidemiologu viedoklis, jo Covid-19 Eiropā tā nav klasificēta kā dzīvnieku infekciju slimība, aģentūrai LETA norādīja Zemkopības ministrijā (ZM).

ZM, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD), zinātniskā institūta “BIOR” un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārmedicīnas fakultātes eksperti regulāri sazinās ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālistiem, lai savstarpēji apmainītos ar aktuālo informāciju saistībā ar Covid-19 infekcijas pārnesi no cilvēkiem uz dzīvniekiem un otrādi.

ZM pauda, ka strādā ciešā sadarbībā ar PVD un Kažokzvēru audzētu organizāciju, lai apmainītos ar aktuālāko informāciju par situāciju ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā.

Kažokzvēru novietnēs PVD veic ārpuskārtas pārbaudes, vērtējot dzīvnieku veselību, īpaši pievēršot uzmanību, vai dzīvniekiem nav novērojamas Covid-19 saslimšanas pazīmes, kā arī pārrunājot novietnēs strādājošo darbinieku profilakses pasākumu nozīmīgumu.

PVD sadarbībā ar BIOR, ir uzsācis notekūdeņu laboratorisko monitoringu kažokzvēru audzētavās, lai konstatētu vai audzētavas teritorijā ir Covid-19 slimības ierosinātājs.

Ja novietņu monitoringā vai citā veidā tiks konstatēts, ka arī kādā no ūdeļu novietnēm dzīvniekus ir skārusi vīrusa infekcija, tiks nekavējoties informēti epidemiologi, un operatīvi veikta epidemioloģiskā izmeklēšana.

Katrs gadījums, ņemot vērā epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultātus, tiks izvērtēts atsevišķi, nosakot turpmākās rīcības gan ar cilvēkiem, gan ar dzīvniekiem, attiecīgi nostiprinot tiesiskajā regulējumā.

Galvenais un vienīgais veids, kā pasargāt Latvijas ūdeļu audzētavas no inficēšanās, ir stingri ievērot visus piesardzības pasākumus cilvēkiem, kuri strādā ar ūdelēm un nonāk ar šiem dzīvniekiem kontaktā. Ņemot vērā, ka Covid-19 ir koronavīrusa izraisīta jauna infekcijas slimība cilvēkiem un vīruss var izplatīties no inficēta cilvēka uz citu cilvēku, kā arī uz dzīvnieku, tad aicinām kažokzvēru turētājiem ikdienā sekot līdzi darbinieku un dzīvnieku veselības stāvoklim, un aizdomu gadījumā informēt ģimenes ārstu vai praktizējošu veterinārārstu.

Jau ziņots, ka no 17. novembra Latvijā ir pieņemts un stājies spēkā aizliegums ievest dzīvas ūdeles un to neapstrādātas ādas no citām valstīm.

Tāpat ziņots, ka ceturtdien Lietuvas Jonavas rajonā kādā zvērkopības saimniecībā ūdelēm atklāta inficēšanās ar jauno koronavīrusu.

Novembra sākumā Dānijas valdība paziņoja, ka piecās ūdeļu audzētavās un 12 šo audzētavu apkārtnē dzīvojošām personām veiktajos testos atklāti jauni unikāli vīrusa mutāciju varianti.

Epidemiologiem ir bažas, ka jaunais mutējušais vīrusa variants varētu negatīvi ietekmēt potenciālo vakcīnu efektivitāti. Vienlaikus tas var apdraudēt arī visu ūdeļu audzēšanas nozari.

Vēlāk inficēšanās perēkļi tika konstatēti arī Spānijas, Itālijas, ASV, Nīderlandes, Zviedrijas un Grieķijas ūdeļu fermās.

Otrdien tika paziņots, ka vīruss atklāts arī kādā ūdeļu fermā Polijas ziemeļos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas