Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Boeing MAX avārijas: Piloti jau 4 mēnešus pirms otrās traģēdijas konfrontējuši avioražotāju

Jau vairākus mēnešus pirms otrās aviokatastrofas, kurā iesaistīta Boeing 737 MAX sērijas lidmašīna, ASV lidsabiedrības American Airlines piloti konfrontējuši ražotāja pārstāvjus un pieprasījuši atrisināt problēmas ar MAX sērijas lidmašīnās ieviesto drošības sistēmu, kuras kļūdainā darbība, iespējams, ir bijis galvenais faktors gan pērn rudenī notikušajā Lion Air, gan šogad martā notikušajā Ethiopian Airlines katastrofā.

Amerikāņu raidorganizācijas CBS rīcībā nonācis audioieraksts, kurā fiksēta American Airlines pilotu tikšanās ar Boeing pārstāvjiem. Tikšanās laikā, kas notika dažas nedēļas pēc Lion Air traģēdijas, aviobūvnieka pārstāvji sola pilotiem, ka jau drīz gaidāmi atjauninājumi programmatūrā, lai novērstu kļūmes MCAS sistēmā. Solīts, ka atjauninājumi varētu būt gatavi aptuveni pusotra mēneša laikā, taču "kompānija procesu negribot sasteigt". Četrus mēnešus vēlāk nogāzās Etiopijas aviokompānijas lidmašīna, ļoti iespējams, šīs pašas sistēmas kļūmes dēļ.

MCAS drošības sistēma (angliski - The Maneuvering Characteristics Augmentation System), kas ieviesta MAX sērijas lidmašīnās, paredzēta kā automātiska aizsardzība, lai nepieļautu tādu lidmašīnas ātruma un augstuma uzņemšanas leņķa kombināciju, kas var novest pie kritiskas ātruma zaudēšanas, cēlējspēka zaudēšanas un attiecīgi lidaparāta krišanas. Vairākos gadījumos sistēma aktivizējusies nevietā, automātiski "spiežot" lidaparāta purngalu uz leju, kad tas nebija nepieciešams un augstuma uzņemšanas leņķis patiesībā bija normas robežās. Tādējādi piloti burtiski bija spiesti cīkstēties paši ar savu lidaparātu.

Ar MCAS kļūmēm saskārušies arī amerikāņu aviokompāniju piloti, taču tas noticis pērn, un par incidentiem toreiz tika iesniegti brīvprātīgi ziņojumi, kuri neuzliek par pienākumu publiski nosaukt aviokompānijas, kuru reisos fiksētas šīs problēmas. Šajos gadījumos viss beidzies laimīgi - piloti nekavējoties atslēguši autopilotu un turpinājuši vadīt lidaparātu manuāli.

CBS rīcībā nonākušajā audioierakstā, kuru citē CNN, atklājas, ka piloti nemaz nav zinājuši, kādas jaunas sistēmas uzstādītas MAX sērijas lidaparātos, ar kuriem viņiem jālido. Attiecīgi piloti nebija informēti, kā rīkoties gadījumos, ja kādā no jaunajām sistēmām ir kļūme.

"Mēs pieprasām tikt informēti par to, kādas sistēmas ir mūsu lidmašīnās. Tie vīri (iespējams, runa par dažas nedēļas iepriekš avarējušā Lion Air lainera pilotiem - red.) nemaz nezināja, ka viņu lidaparātā ir tā nolādētā MCAS sistēma. Un neviens cits arī nezināja," sašutumu pauda kāds pilots.

Boeing pārstāvis piekritis, ka pilotiem jāzina viss par atjauninājumiem lidmašīnās, tomēr mēģinājis arī attaisnoties: "Nolidojot miljonu jūdžu, kas šāds varbūt atgadītos vienu reizi."

Boeing pagaidām nav komentējis audioierakstu.

Pagaidām aizvien faktiski visā pasaulē Boeing 737 MAX 8 lidaparātu izmantošana ir apturēta. Jauno lidaparātu dīkstāve aviokompānijām nes miljoniem eiro zaudējumus dienā, bet Boeing attiecīgi draud tiesvedības, kurās lidsabiedrības gribēs piedzīt kompensācijas.

Tikmēr pie vairākiem lieliem pasūtījumiem ticis Boeing galvenais konkurents Airbus, taču, kā norāda daudzi eksperti - kaut MAX lidaparātu nedienas ir nepatīkams brīdis ASV avioražotājam, tas šos satricinājumus spēs pārdzīvot, un reālu draudu Boeing pastāvēšanai nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits