Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

ASV centrālās bankas vadītājs brīdina par Covid-19 omikrona paveida riskiem ASV ekonomikai

Jaunais Covid-19 omikrona paveids var palēnināt ASV ekonomikas un darbaspēka tirgus atveseļošanos, kā arī pastiprināt neskaidrību par inflāciju, pirmdien brīdināja ASV centrālās bankas Federālās rezervju sistēmas (FRS) vadītājs Džeroms Pauels.

Pauels ir konsekventi sacījis, ka pašreizējais ASV inflācijas kāpums būs pārejošs, bet atzina, ka faktori, kuri sekmē ASV cenu paaugstināšanos, turpinās pastāvēt arī nākamgad.

Pauela izteikumi liecībā, ko viņš otrdien sniegs Senāta Banku komitejai, norāda uz viņa aizvien lielākām bažām par šīgada cenu palielināšanos, kas pastiprina spiedienu uz FRS straujāk pacelt procentlikmes.

Covid-19 pandēmijas pirmajās dienās FRS samazināja procentlikmes līdz nullei un iepludināja finanšu sistēmā likviditāti, kas kopā ar lielo ASV valdības palīdzibu palīdzēja novērst postošāku ekonomikas situāciju.

Lai gan ASV ekonomika ir "turpinājusi nostiprināties", tās atveseļošanos ir palēninājuši pandēmijas uzplūdi, sākot ar delta paveida izplatīšanos vasarā, sacīja Pauels.

Jaunākais omikrona paveids, kas pirmoreiz konstatēts Dienvidāfrikā, ir satricinājis globālās ekonomikas un veselības amatpersonas, kas mēģina noskaidrot, vai šis paveids ir lipīgāks un nopietnāks, un vai tagadējās Covid-19 vakcīnas būs efektīvas pret to. 

"Jaunākais Covid-19 gadījumu skaita kāpums un omikrona paveida parādīšanās rada riskus nodarbinātībai un ekonomiskajai aktivitātei, un ir palielinājusi neskaidrību par inflāciju," sacīja Pauels. 

"Lielākas bažas par šo vīrusu varētu samazināt cilvēku gatavību strādāt klātienē, kas palēninātu progresu darbaspēka tirgū un pastiprinātu piedāvājuma ķēdes traucējumus."

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits