Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

ASV centrālās bankas vadītājs pauž bažas par Facebook veidoto kriptovalūtu

ASV centrālās bankas – Federālās rezervju sistēmas (FRS) - vadītājs Džeroms Pauels paziņojis, ka sociālo mediju kompānijas Facebook veidotā kriptovalūta Libra rada "daudzas nopietnas bažas", tostarp potenciālus riskus finanšu sistēmas stabilitātei, kas saistāmi ar plašo platformas lietotāju bāzi.

ASV Kongresa Pārstāvju palātas Finanšu pakalpojumu komitejas sēdē Pauels sacīja, ka centrālajā bankā ir izveidota darba grupa, kas izvērtē Libra. Viņš piebilda, ka pagājušajā nedēļā par Facebook plāniem notikusi sanāksme Finanšu stabilitātes uzraudzības padomē, kuras dalībnieki ir augstākā ranga finanšu regulatorus no valdības institūcijām.

"Lai gan projekta atbalstītāji norāda uz iespējamiem ieguvumiem sabiedrībai, tostarp labāku finanšu pieejamību klientiem, Libra rada daudz nopietnu bažu par privātumu, naudas atmazgāšanu, patērētāju tiesību aizsardzību un finanšu stabilitāti," atzina ASV centrālās bankas vadītājs, uzsverot, ka šīs bažas ir rūpīgi un publiski jāizvērtē pirms notiek tālāka virzība.

Vašingtonā pieaug bažas par Facebook plāniem kļūt par nozīmīgu finanšu sistēmas spēlētāju. Nākamnedēļ kompānijai uz jautājumiem par Libra būs jāatbild gan Pārstāvju palātas Finanšu pakalpojumu komitejā, gan Senāta Banku komitejā. Komitejās liecinās Libra projekta vadītājs Deivids Markuss.

Pauels norādīja, ka FRS šajā jautājumā koordinē rīcību ne tikai ar ASV institūcijām, bet arī citu valstu centrālajām bankām un valdībām. Viņš teica, ka šajā procesā jāsaglabā pacietība un rūpība, jo lēmumus nedrīkst sasteigt. FRS pārstāvji ar Facebook par jauno kriptovalūtu runāja divus mēnešus pirms par to tika paziņots oficiāli.

ASV centrālās bankas vadītājs pauda cerību, ka šo jautājumu nopietni izskatīs Finanšu ministrijas vadītā Finanšu stabilitātes uzraudzības padome, kas atbildīga par plaša mēroga finanšu sistēmas risku risināšanu. "Padomei ir pilnvaras atzīt finanšu kompānijas par "sistēmiski nozīmīgām" un pakļaut tās lielākai FRS uzraudzībai," paskaidroja Pauels.

Viņš teica, ka Libra rada finanšu stabilitātes draudus, jo pastāv iespēja, ka tā tiks "diezgan plaši lietota", jo Facebook lietotāju bāze pārsniedz divus miljardus cilvēku.

Pauels norādīja, ka, ņemot vērā Facebook mērogu, jebkādas problēmas saistībā ar naudas atmazgāšanu, terorisma finansēšanu vai citiem jautājumiem, būtu sistēmiskas nozīmes.

Arvien vairāk ASV Kongresa deputātu izsaka līdzīgas bažas par Libra ieviešanu, bet Facebook centieni izskaidrot savus plānus nav mazinājuši satraukumu.

Pārstāvju palātas Finanšu pakalpojumu komitejas priekšsēdētāja Maksīna Votersa no Demokrātu partijas ir pieprasījusi Facebook apturēt kriptovalūtas izstrādi, līdz nav mazinātas bažas par tās ietekmi.

Jau vēstīts, ka līdzīgi kā Bitcoin, Facebook veidotās valūtas pamatā būs blokķēdes tehnoloģija, bet plānots to pasargāt no cenu svārstībām.

Sākotnēji jauno kriptovalūtu plānots izmantot, lai veiktu pārskaitījumus starp dažādām valūtām, bet ilgtermiņā plānots padarīt Libra par pilnvērtīgu maksāšanas līdzekli, iepriekš sacīja Markuss.

Lai sasniegtu šo mērķi, Facebook izveidojis apvienību Libra Association, kas bāzēta Ženēvā, Šveicē. Aliansē patlaban ietilpst 28 dalībnieki, tostarp lielākie maksājumu tīkli Visa, MasterCard un Paypal, kas var sekmēt Libra integrēšanu maksājumu sistēmās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits