Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

ASV FIB taisnojas par sprādzienu Bostonas maratona laikā nenovēršanu

ASV Federālais Izmeklēšanas birojs (FIB) atzinis, ka tam nav bijis iespēju novērst terora aktus Bostonas maratona laikā. Šādus secinājumus, kā vēsta laikraksts The New York Times, satur FIB iekšējās pārbaudes rezultāti. Pārbaude veikta, lai noskaidrotu, kā ASV slepenie dienesti reaģējuši uz informāciju par Tamerlana Carnajeva iespējamo saistību ar teroristiem.

ASV FIB paskaidrojis, ka pēc šādas informācijas saņemšanas no Krievijas, birojs veicis izmeklēšanu, taču nav atradis nekādas pazīmes, ka T. Carnajevs varētu radīt draudus ASV drošībai. Rūpīgākai pārbaudei traucējuši ASV spēkā esošie likumi, kuri, kā teikts FIB atskaitē, nav ļāvuši noklausīties aizdomās turamā telefonu.

Tāpat birojs nekādus draudus nav saskatījis arī pēc tam, kad saņēma informāciju, ka T. Carnajevs pusi 2012. gada pavadījis Dagestānā. Pirms tam tika apgalvots, ka amerikāņu slepenie dienesti vispār neesot zinājuši par šo braucienu, tomēr Krievija paziņoja, ka nosūtījusi uz ASV lielu apjomu informācijas par T. Carnejeva Dagestānas braucienu.

Pretenzijas pret FIB izskanēja uzreiz pēc tam, kad brāļus Carnajevus sāka turēt aizdomās par terora aktu organizēšanu. Kā noskaidrojās, Tamerlans Carnajevs gan FIB gan ASV CIP sarakstos figurēja kā potenciālais terorists. Sarakstos vecākais no brāļiem bija iekļauts no Krievijas saņemto brīdinājumu dēļ. Tāpat vienā no šiem sarakstiem bija iekļauta viņa māte, tomēr kopumā ASV brāļus Carnajevus par varbūtējiem noziedzniekiem neuzskatīja.

Divkāršs terora akts maratona laikā Bostonā notika 2013.gada 15.aprīlī. Divu sprādzienu rezultātā gāja bojā trīs cilvēki, bet aptuveni 260 guva ievainojumus. Par sprādzienu organizēšanu ASV varas iestādes tur aizdomās divus brāļus Carnajevus, imigrantus no Čečenijas. Vecāko no brāļiem, Tamerlanu, nogalināja aizturēšanas laikā, bet jaunākais, Džohars, atrodas apcietinājumā. Viņam ir uzrādītas apsūdzības slepkavībā un masu iznīcināšanas ieroča izmantošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits