Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

ASV plāno izveidot bezpilota lidmašīnu bāzi Āfrikas ziemeļrietumos

Lai pastiprinātu teroristiskās organizācijas Al Qaeda sabiedroto un islāmistu ekstrēmistu uzraudzību reģionā, ASV armija plāno izveidot Āfrikas ziemeļrietumos bāzi bezpilota lidmašīnām, pirmdien aģentūrai AFP atklāja kāda ASV amatpersona. Jaunā bāze, visticamāk, atradīsies Nigērā netālu no tās austrumu robežas ar Mali, kur Francijas spēki iesaistījušies cīņā ar islāmistu nemierniekiem.

Šādas bāzes izveidošana uzlabotu bezpilota lidmašīnu iespējas iegūt izlūkošanas informāciju par teroristu grupējumu Al Qaeda islāma Magribā (AQIM) un citiem kaujinieku grupējumiem, ko Vašingtona uzskata par vērā ņemamiem draudiem, norādīja anonīmā amatpersona. Ja iecere īstenosies, uz jauno bāzi varētu tikt nosūtīti līdz pat 300 ASV militārpersonu un darbinieku, pirmdien ziņoja laikraksts New York Times.

Kā iespējamā bāzes atrašanās vieta tiek aplūkota arī Burkinafaso, AFP norādīja anonīmā amatpersona.

Tikmēr ASV Valsts departamenta pārstāve Viktorija Ņūlenda atkārtoti uzsvēra, ka Vašingtona neplāno iesaistīt amerikāņu karavīrus nekādās sauszemes un kaujas operācijās Mali. ASV un Nigēra pirmdien parakstīja vienošanos, kas sniegs tiesisku imunitāti visiem ASV spēkiem Nigērā. Francijas spēku iesaistīšanās Mali konfliktā, ķīlnieku krīze Alžīrijas In Amenasas gāzes pārstrādes kompleksā un septembrī notikušais uzbrukums ASV konsulātam Bengāzī, Lībijā, ir saasinājis Vašingtonā prasības pēc stigrākas izlūkošanas šajā reģionā.

Izskanot ziņām par plānoto bezpilota lidmašīnu bāzi, laikraksts The Wall Street Journal vēsta, ka ASV militārpersonas apsver iespēju apgādāt Francijas gaisa spēkus ar savāktajiem datiem, lai palīdzētu cīņā pret islāmistu kaujiniekiem. ASV ir piekritušas piegādāt degvielu Francijas militārajām lidmašīnām Mali, atvēlēt transporta lidmašīnas ieroču un karavīru pārvadāšanai, kā arī dalīties ar Parīzi iegūtajā izlūkošanas informācijā. Bet Ņūlenda paudusi pārliecību, ka Mali konfliktam nepieciešams arī politisks risinājums un jaunas vēlēšanas.

Jau vēstīts, ka krīze Mali aizsākās pirms gada, kad sacelšanos valsts ziemeļos sāka tuaregu nomadi, kas ilgstoši uzskatījuši, ka centrālā valdība pret viņiem izturas netaisnīgi. Armijas vadība valdībai savukārt pārmeta, ka tā pietiekami enerģiski nevēršas pret tuaregu dumpi, un Bamako martā sarīkoja apvērsumu.

Politiskā vakuuma rezultātā centrālā valdība zaudēja kontroli pār Mali ziemeļiem, kas nonāca nemiernieku rokās, - ar tuaregu palīdzību varu tur pārņēma islāmistu grupējumi. Tuaregu aprēķina alianse ar islāmistiem drīz vien izjuka, bet islāmistu grupējumi sāka pārvaldīt to kontrolē nonākušās teritorijas kā brutālu viduslaiku emirātu un ieviesa šariata likumus to radikālākajā formā. Lai apturētu islāmistu karaspēka virzīšanos uz Mali dienvidiem, 11.janvārī konfliktā iesaistījās Francija. Sākotnēji franču kara aviācija īstenoja uzlidojumus islāmistu pozīcijām, bet tagad franču karavīri kopā ar Mali armiju piedalās arī sauszemes operācijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits