Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

ASV sākušās vēlēšanas

Amerikas Savienoto valsto austrumu krasta štatos ir atvērti pirmie balsošanas iecirkņi, un sākusies vēlēšanu diena, lai izvēlētos nākamo ASV prezidentu.

Kā jau ziņots uz "brīvās pasaules" līdera amatu pretendē Hilarija Klintone no Demokrātu partijas, Donalds Tramps no Republikāņu partijas. 

Tiesa gan jāmin, ka kandidē arī vairāki citi kandidāti, starp kuriem lielāko atbalstu visticamāk saņems Gerijs Džonsons un Džila Šteina. Savukārt citos ASV štatos ir vēl vairāki citi kandidāti. Piemēram Kolorādo štatā bez minētājiem četriem vēlētāji savas balsis var atdot par vēl 18 citiem. 

Šīs vēlēšanas ir, iespējams pašas ārpus ASV apspriestākās vēlēšanas, kurām līdzi sekojuši cilvēki neskaitāmās pasaules valstīs. Visticamāk tas saistāms ar Republikāņu kandidātu, odiozo miljonāru un TV zvaigzni Donaldu Trampu, kurš pateicoties dažādiem skaļiem un bieži vien fantastiskiem un aizvainojušiem izteikumiem ir nenoliedzami bija mediju uzmanības centrā. 

Dienas gaitā vēlēšanu iecirkņi sāks darbu arī citos štatos, kas atrodas tālāk uz rietumiem. Pēdējie durvis vērs vēlēšanu iecirkņi Havaju salās, kas ir uz rietumiem vistālāk esošā ASV pavalsts, ziņo LETA. 

Miljoniem vēlētāju 34 pavalstīs un Vašingtonas apgabalā savu izvēli izdarījuši jau priekšlaicīgās balsošanas laikā.

Diena.lv jau vēstīja, ka nelielajā Diksvilnočas ciematiņā, kur saskaņā ar tradīciju tiek uzsākta balsošana ASV prezidenta vēlēšanās, otrdien uzvaru guvusi demokrātu kandidāte Hilarija Klintone.

Savukārt žurnāls SestDiena pagājušā nedēļā piedāvāja apkopotus spligtākos abu kandidātu izteikumus

Trampa un Klintones priekšvēlēšanu kampaņa raisījusi dažādu asprāšu radošumu, piemēram, zemāk skatāms video, ko pēc vienām no debašu kārtām izveidoja sociālo mediju lietotāji. 

 

Lai gan arī vispārējās aptaujās Klintone joprojām saglabājusi nelielu pārsvaru, neviens no ekspertiem tomēr neizslēdz arī Trampa uzvaras iespēju.

Saskaņā ar vietnes "RealClearPolitics" aplēsēm demokrātu kandidāte savu sāncensi no Republikāņu partijas aptaujās vidēji apsteidz par 3,3 procentpunktiem.

Taču dažos no tā dēvētajiem svārstīgajiem štatiem Klintones pārsvars ir vēl mazāks vai pat Tramps viņu apsteidz.

Sagaidāms, ka uzvarētāja vārds nekļūs zināms agrāk kā plkst.5 pēc Latvijas laika.

Pirmie nobalsojušo aptauju rezultāti kļūs zināmi, sākot ar plkst.19 pēc ASV Austrumkrasta laika (trešdien plkst.2 pēc Latvijas laika), kad vēlēšanu iecirkņus sāks slēgt austrumu piekrastes štatos, un var paiet trīs līdz četras stundas līdz sāks noskaidroties, uz kuru pusi sliecas svaru kausi.

Taču arī vēl tad intriga var saglabāties.

Jāpiebilst, ka amerikāņi šodien nebalso tikai par prezidentu, bet arī par dažādiem citiem jautājumiem, piemēram, par senāta locekļiem. 

Kā ziņo aģentūra LETA, vienlaikus ar ASV prezidenta vēlēšanām vēlētājiem 35 štatos otrdien būs jāatbild uz vairāk nekā 150 dažādiem jautājumiem vietējos referendumos, tostarp deviņās pavalstīs tiks balsots par marihuānas legalizēšanu.

Kalifornija, Arizona, Nevada, Masačūsetsa un Mena balsos par marihuānas legalizēšanu izklaides nolūkiem, un gadījumā, ja vēlētāji šo iniciatīvu atbalstīs, šajos štatos pieaugušie drīzumā varēs iegādāties un lietot "zālīti", nebaidoties par iespējamo sodu.

Vēl četros štatos paredzēta nobalsošana par marihuānas legalizāciju medicīniskiem nolūkiem, kas jau iepriekš atļauts 25 ASV pavalstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits