Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

ASV trešajās republikāņu priekšvēlēšanu debatēs pretendenti strīdas par Ukrainu, Ķīnu un abortiem

ASV trešajās televīzijas debatēs pirms republikāņu priekšvēlēšanām, kurās jāizraugās partijas kandidāts 2024.gada prezidenta vēlēšanām, pieci kandidāti pauda vienprātīgu atbalstu Izraēlai tās karā ar palestīniešu teroristisko grupējumu Hamās, taču tādos jautājumos kā Ķīna, Ukraina, aborti un partijas nākotne izpaudās asas domstarpības.

Debatēs nepiedalījās bijušais ASV prezidents Donalds Tramps, kurš izlaida arī pirmās un otrās debates. Viņš ir paziņojis, ka nevēlas vairot savu oponentu popularitāti, piedaloties ar tiem debatēs.

Trešās televīzijas debates notika dienu pēc tam, kad demokrāti guva svarīgas uzvaras konservatīvajos un svārstīgajos štatos, jo īpaši attiecībā uz tiesībām veikt abortus. Jau ziņots, ka republikāņu kontrolētajā Ohaio pavalstī otrdien notikušajā referendumā vēlētāji atbalstīja priekšlikumu tiesības uz abortu nostiprināt štata konstitūcijā. Tiesības uz abortiem bija uzmanības centrā arī Kentuki, kur otrdien notika gubernatora vēlēšanas. Tajās savu amatu izdevās nosargāt līdzšinējam štata gubernatoram demokrātam Endijam Bešīram.

Floridas gubernators Rons Desantiss un uzņēmējs Viveks Ramasvami pauda neapmierinātību ar Republikāņu partijas nesenajiem politiskajiem zaudējumiem, savukārt bijusī Trampa administrācijas vēstniece ANO Nikija Heilija, kas gūst arvien lielāku popularitāti, aicināja amerikāņus uz vienprātību jautājumā par reproduktīvajām tiesībām.

Lai gan Tramps debatēs nepiedalās un viņam ir izvirzītas vairākas apsūdzības krimināllietās, viņš ir līderis visās nozīmīgākajās republikāņu priekšvēlēšanu aptaujās, pārliecinoši apsteidzot pārējos kandidātus.

"Viņš teica, ka republikāņi nogurs no uzvaras. Nu, mēs to redzējām pagājušajā naktī. Es esmu noguris no republikāņu zaudējumiem," runājot par Trampu, debatēs izteicās Desantiss, kurš pašlaik aptaujās ierindojas otrajā vietā. Viņš norādīja, ka Trampam būtu jāpiedalās debatēs un jāpaskaidro, kāpēc viņam būtu jādod vēl viena iespēja.

Bijušais Ņūdžersijas gubernators Kriss Kristijs, kurš vienīgais atļāvies asi kritizēt Trampu, uzsvēra, ka "neviens, kurš nākamo pusotru gadu savas dzīves pavadīs, koncentrējoties uz to, lai izvairītos no cietuma un tiesas zālēm, nevar vadīt partiju".

Ramasvami tikmēr paziņoja, ka republikāņi ir kļuvuši par zaudētāju partiju.

"Mēs esam kļuvuši par zaudētāju partiju. Mēs esam zaudējuši 2018., 2020., 2022.gadā (..). Mēs tikām sagrauti pagājušajā naktī, 2023.gadā," norādīja Ramasvami.

Desantiss aptaujās pašlaik atpaliek no Trampa par gandrīz 45 procentpunktiem, liecina aptauju apkopotāja "RealClearPolitics" dati. Viņam tuvojas Heilija, kura izmantojusi Desantisa popularitātes lejupslīdi un ieņēmusi centriskāku nostāju abortu jautājumā.

Lai gan Heilija sevi raksturo kā neatlaidīgu dzīvības aizstāvi, viņa apgalvo, ka ir nereāli censties panākt abortu aizliegumu visā valstī. Tāpēc atradīsim vienprātību par abortu aizliegšanu vēlīnā grūtniecības posmā un kontracepcijas pieejamības palielināšanu, aicināja politiķe.

"Pārliecināsimies, ka neviens no šiem štatu likumiem nenozīmē, ka par aborta izdarīšanu sievietei tiek piespriests cietumsods vai nāvessods," uzsvēra Heilija.

Debatēs visi pieci kandidāti pauda beznosacījumu atbalstu ASV sabiedrotajai Izraēlai. Heilija solīja pielikt punktu "Hamās" un norādīja, ka "pēdējais, kas mums būtu jādara, ir jāsaka Izraēlai, ko darīt" tās karā. Ramasvami debatēs nodēvēja Heiliju par "Diku Čeiniju trīs collu papēžos", atsaucoties uz bijušo republikāņu viceprezidentu.

Senators no Dienvidkarolīnas Tims Skots, runājot par "Hamās" atbalstītāju Irānu, paziņoja, ka "jānocērt čūskas galva".

Tikmēr Tramps, kurš arī šoreiz debašu laikā bija noorganizējis atsevišķu mītiņu, paziņoja, ka debates nav skatāmas, un centās sevi parādīt kā aizsargājošu virspavēlnieku.

"Es nosargāju Ameriku. Es nosargāju Izraēlu, Ukrainu un pasauli," saviem atbalstītājiem sacīja Tramps, apgalvojot, ka, viņam esot ASV prezidenta amatā, karš Izraēlā un Ukrainā nekad nebūtu izcēlies.

Ramasvami, kura izteikumi bieži atgādina Trampa stilu, debatēs paziņoja, ka Ukraina nav nekāds demokrātijas paraugs, un nodēvēja prezidentu Volodimiru Zelenski par nacistu.

Heilija un Kristijs kritizēja Ramasvami par šiem vārdiem un uzsvēra, ka Vašingtonai vajadzētu atbalstīt Kijivu.

Republikāņu priekšvēlēšanas sāksies 15.janvārī Aiovā. Nākamā gada novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās republikāņu kandidāts, domājams, sacentīsies ar pašreizējo prezidentu Džo Baidenu, kurš pārstāv demokrātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits