Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Baidens viceprezidenta amatam izraugās afroamerikānieti Kamalu Harisu

ASV Demokrātu partijas prezidenta amata kandidāts Džo Baidens otrdien izraudzījās viceprezidenta amatam senatori no Kalifornijas Kamalu Harisu, kas kļuva par pirmo šim amatam izraudzīto afroamerikānieti.

Baidens šādi atzina, ka afroamerikāņu vēlētājiem būs svarīga loma, lai viņš ASV prezidenta vēlēšanās novembrī gūtu uzvaru pār Donaldu Trampu.

77 gadus vecais Baidens raksturoja 55 gadus veco Harisu kā "bezbailīgu cīnītāju" un vienu no labākajiem valsts dienesta darbiniekiem.

Jau ziņots, ka 100 prominentu afroamerikāņu vīriešu pirmdien publicētā atklātā vēstulē mudināja Baidenu viceprezidenta amatam izraudzīties melnādainu sievieti un brīdināja, ka pretējā gadījumā viņš vēlēšanas varētu zaudēt.

Harisa ir bijusī Baidena sāncense Demokrātu partijas priekšvēlēšanās prezidenta kandidāta izvirzīšanai.

"Džo Baidens var apvienot amerikāņu tautu, jo pavadījis savu dzīvi, cīnoties par mums. Un kā prezidents viņš uzcels Ameriku, kas atbildīs mūsu ideāliem," tviterī paziņoja Harisa.

Harisas vecāki bija imigranti ASV. Viņas tēvs ir no Jamaikas, bet māte no Indijas.

Harisa 2011.-2017.gadā bija Kalifornijas štata ģenerālprokurore un 2017.gada janvārī kļuva par ASV senatori no Kalifornijas štata.

Harisa 2019.gada janvārī paziņoja par kandidēšanu uz ASV prezidenta amatu vēlēšanās 2020.gadā, kļūstot par sesto kandidāti no Demokrātu partijas un cerot kļūt ne tikai par pirmo sievieti ASV prezidenta amatā, bet arī par pirmo melnādaino sievieti ASV augstākajā amatā.

Viņa bija agrīna favorīte demokrātu priekšvēlēšanu sacensībā, bet decembrī paziņoja par izstāšanos no tās, paskaidrojot saviem atbalstītājiem, ka viņai nav finansiālu līdzekļu šīs sacensības turpināšanai.

Sievietes vēl nav bijušas ne ASV prezidenta, ne viceprezidenta amatā. Viņas ir divreiz izvirzītas viceprezidenta amatam - Džeraldīna Ferrero no Demokrātu partijas 1984.gadā un Sāra Peilina no Republikāņu partijas 2008.gadā.

Harisai izraudzīšanās viceprezidenta amatam viennozīmīgi ir iespēja, kas rodas reizi mūžā, un uzvaras gadījumā viņa var kļūt par redzamāko kandidāti cīņā par demokrātu nomināciju nākamajās prezidenta vēlēšanās.

Baidens uzvaras gadījumā kļūtu par vecāko politiķi, kas stājies prezidenta amatā, un pastāv uzskats, ka viņš to ieņemtu tikai vienu termiņu un nepretendētu uz pārvēlēšanu.

ASV prezidents Donalds Tramps pauda izbrīnu par Baidena izvēli, norādot, ka Harisai slikti veicies demokrātu priekšvēlēšanās.

Viņš arī kritizēja Harisu par viņas lomu Breta Kavano apstiprināšanā Augstākās tiesas tiesneša amatā un nodēvēja Harisu par "ļaunāko, visbriesmīgāko un visnecienīgāko no visiem ASV Senātā".

Savukārt bijušais ASV prezidents Baraks Obama atzinīgi novērtēja Baidena lēmumu izraudzīties Harisu viceprezidenta amatam, norādot, ka viņa ir vairāk nekā gatava šim darbam.

Atbalstu Harisai pauda arī Bērnijs Sanderss, kurš Demokrātu partijas priekšvēlēšanās sacentās ar Harisu un Baidenu, un bijusī ASV valsts sekretāre un prezidenta amata kandidāte Hilarija Klintone.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits