Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Elektori nodos balsis par nākamo ASV prezidentu

Elektori visos 50 ASV štatos un Kolumbijas distriktā atbilstoši 3. novembra vēlēšanu rezultātiem šodien nobalsos par to, kurš nākamos četrus gadus būs ASV prezidents un viceprezidents. Šī būs diena, kurā, kā raksta USA Today, pēc izgāšanās ar sūdzībām tiesās, balsu pārskaitīšanas vairākos štatos, patiesībai neatbilstošu apgalvojumu un sazvērestības teoriju izplatīšanas, pašreizējais prezidents Donalds Tramps saņems elektoru verdiktu. Pārliecinošs vairākums ekspertu ir vienisprātis, ka nekādi īpaši pārsteigumi nav gaidāmi un ka no 538 elektoriem 306 nobalsos par demokrātu kandidātu Džo Baidenu, bet 232 – par Trampu. Lai kļūtu par prezidentu, ir jāsaņem 270 elektoru balsis.


Parasti ēnā

Parasti elektoru kolēģijas balsojums tiek uzskatītas par formalitāti un tas neizpelnās īpašu uzmanību. Taču šogad ir citādi, pateicoties Trampa nometnes centieniem izmantot katru datumu vēlēšanu procesa kalendārā, lai vēlēšanu rezultātu apstiprināšanas gaitu pagrieztu sev vēlamajā virzienā. Un daļa no ASV Senāta republikāņiem ir izteikušies, ka pēc elektoru balsojuma beidzot atzīs Baidenu par ievēlētu prezidenta amatā.

Pat kvēlais Trampa atbalstītājs – Senāta vairākuma līderis Mičs Makonels – pagājušajā mēnesī paziņoja, ka ''uzvarētāju noteiks elektoru kolēģija''.

ASV vēsturiski izveidojusies vēlēšanu sistēma paredz, ka prezidents netiek ievēlēts tiešā vēlētāju balsojumā. Kā skaidrots Štatu likumdevēju nacionālās konferences vietnē Ncsl.org, elektoru kolēģija ir ASV Konstitūcijā paredzēta ''unikāla metode netiešai ASV prezidenta ievēlēšanai''. Elektoru skaitu katrā štatā nosaka atbilstoši tā pārstāvniecībai ASV Kongresā. Konkrētos cilvēkus elektoru amatam šā gada pavasarī un vasarā izraudzījās partijas katrā štatā. Parasti tie ir cilvēki, par kuru lojalitāti partijai nav šaubu, un pastāv pārliecība, ka savu balsi elektoru balsojumā viņi atdos par partijas kandidātu. 3. novembrī notikušajās vēlēšanās, kad vēlētāji izvēlējās, par kuru kandidātu balsot, formāli viņi nebalsoja par kandidātu, bet par elektoriem, kurus bija izraudzījusies kandidātu atbalstošā partija. Ja vairākums štata vēlētāju vēlēšanu dienā nobalsojuši par demokrātu kandidātu, tad štatu elektoru balsojuma dienā pārstāv demokrātu izraudzītie elektori. Ja novembra vēlēšanās vairākumu štatā ieguvis republikāņu kandidāts, tad štatu pārstāv Republikāņu partijas izraudzītie elektori.


Daži neuzticamie

14. decembrī elektori sanāks kopā štatu galvaspilsētās un savu balsojumu apliecinās ar parakstu uz vairākiem eksemplāriem. Vienu no tiem nosūtīs ASV Senāta prezidentam (ASV viceprezidents). Šo eksemplāru izmantos oficiālajā elektoru balsu skaitīšanā, kas notiks ASV Kongresā 2021. gada 6. janvārī. Vēl pa eksemplāram saņems atbilstošā štata valsts sekretārs, Nacionālā arhīvu un reģistru pārvalde un galvenais tiesnesis apgabalā, kurā pulcējas elektori (šo eksemplāru izmanto gadījumā, ja tiek pazaudēts vai iznīcināts Senāta prezidentam nosūtītais eksemplārs). Elektoru nodoto balsu biļeteni ir jānogādā Senāta prezidentam līdz 23. decembrim.

ASV nepastāv federālais likums vai konstitucionāla norma, kas noteiktu, ka elektoram noteikti jānobalso par tās partijas kandidātu, kura elektoru ir nominējusi.

Laiku pa laikam kāds elektors nobalso par citas partijas kandidātu, taču tas neietekmē vēlēšanu kopējo rezultātu. Iepriekšējās ASV prezidenta vēlēšanās šādu ''neuzticamo'' elektoru skaits – septiņi – bija lielākais kopš 1972. gada. Daļa štatu ir pieņēmusi likumus, kas liek elektoriem balsot tā, kā viņi solījuši partijai. ''Neuzticamajiem'' elektoriem draud naudassods vai diskvalifikācija, nomainot viņu ar rezerves elektoru. ASV Augstākā tiesa šovasar apstiprināja, ka šādi štatu likumi atbilst ASV Konstitūcijas normām. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits