Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

papildināts (11:13) - Viesuļvētra Artūrs sasniegusi ASV piekrasti

Ceturtdienas vakarā viesuļvētra Artūrs sasniegusi ASV piekrasti Ziemeļkarolīnā, draudot miljoniem amerikāņu izjaukt piektdien iecerētās Neatkarības dienas svinības.

Nacionālais Viesuļvētru centrs (NHC) ziņo, ka orkāna epicentrs piekrasti sasniedza plkst.23.15 (plkst.6.15 pēc Latvijas laika) pie Šeklfordas salām starp Keiplukautu un Bofortu.

Īsi pirms piekrastes sasniegšanas Artūrs vēl pieņēmās spēkā, kļūstot par otrās kategorijas viesuļvētru, kuras vēju ātrums sasniedz 160 kilometrus stundā (44 metri sekundē).

NHC brīdina, ka pirmais Atlantijas viesuļvētru sezonas orkāns var izraisīt lielus un postošus viļņus, kā arī pamatīgu paisumu.

Sagaidāms, ka Artūrs virzīsies pāri ASV Austrumkrasta rajoniem ziemeļu virzienā, tomēr piektdien vakarā un sestdien, tuvojoties Jaunskotijai, Kanādā, zaudēs spēku un no viesuļvētras kļūs par ciklonu.

Ziemeļkarolīnas piekrastē sākušās lietusgāzes un spēcīgi vēji. Tūkstošiem cilvēku pavalstī palikuši bez elektrības, vēsta mediji. Vairākos apvidos, arī piekrastes pilsētā Vilmingtonā, sākušies plūdi.

Ziemeļkarolīnā vairākos piekrastes apgabalos izsludināts ārkārtas stāvoklis, izveidotas pagaidu patversmes, bet zemākajos apvidos izsludināta iedzīvotāju evakuācija.

"Viesuļvētrai virzoties uz ziemeļiem, ārkārtas situāciju, domājams, izsludinās arī citi apgabali," sacīja štata gubernators Pats Makorijs.

Ziemeļkarolīnā atsevišķos apgabalos izsludināti brīdinājumi par iespējamu tornado parādīšanos, tomēr šis štats nebūt nav vienīgais, kas ir spiests gatavoties Artūra sekām.

Viesuļvētras dēļ Neatkarības dienas pasākumi - svētku gājieni, uguņošana un pikniki - draud izjukt plašos apvidos ASV Austrumkrastā līdz pat Jaunanglijai.

Bīstamas vētras sagaidāmas arī tālāk uz dienvidiem līdz pat Floridas vidusdaļai, brīdina sinoptiķi.

Atlantijas viesuļvētru sezona sākās 1.jūlijā, un tā ilgs līdz 30.novembrim.

Ziņas teksts papildināts pēc 2.rindkopas 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits