Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Pāvesta Franciska pirmajam braucienam uz Kubu un ASV var būt tālejošas sekas

Pēc četras dienas ilgas vizītes "komunisma citadelē" Kubā katoļu baznīcas galva pāvests Francisks otrdien sāks turneju pa "kapitālisma paradīzi" ASV, kur atradīsies līdz svētdienai. Pāvesta vēsturiskais brauciens, kam gadu desmitiem naidīgās valstis gatavojušās ar īpašu rūpību, var ievērojami mainīt Kubas un ASV divpusējās attiecības. Vizīte var arī veicināt Savienoto Valstu un Kubas katoļu un politiķu attieksmes maiņu vairākos nozīmīgos iekšpolitiskajos jautājumos, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Pērn decembrī ASV prezidents Baraks Obama un Kubas līderis Rauls Kastro paziņoja, ka Vašingtona un Havana atjaunos diplomātiskās attiecības, kuras pārtrauca 1961. gadā pēc komunistu režīma nākšanas pie varas Kubā. Oficiāli abas valstis diplomātiskās saites atjaunoja šogad jūlijā.

Milzīgs nopelns seno naidnieku salabināšanā bija pāvestam Franciskam, kura pārvaldītajā pilsētvalstī Vatikānā notika daļa no amerikāņu un kubiešu diplomātu slepenajām sarunām, kuras sākās 2013. gada jūnijā. Viņš arī vērsās personīgi pie abu valstu vadītājiem ar aicinājumu nogludināt Kubas un Savienoto Valstu senās nesaskaņas. Tas notika ar vēstuļu starpniecību, kuras Obamam un Kastro nodeva Havanas arhibīskaps kardināls Haime Ortega.

Franciska un Ortegas pūliņu rezultātā pērnā gada nogalē ASV un Kuba veica spiegu apmaiņu, kas pavēra durvis uz tālāku attiecību normalizēšanas procesu. Nav šaubu, ka arī abu valstu apciemojumā pāvests turpinās savus centienus vēl vairāk satuvināt Havanu un Vašingtonu.

Pāvests svētdien tikās ar Kastro, trešdien viņam paredzēta tikšanās ar Obamu. Vēl pirms Franciska došanās uz Ziemeļameriku Vatikāns izteica cerību, ka viņa vizīte palīdzēs izbeigt jau 53 gadus īstenoto ASV tirdzniecības embargo pret Kubu, kas pamatīgi iedragājis "brīvības salas" ekonomiku. Katoļu galva uzskata, ka no embargo galvenokārt ir cietuši vienkāršie kubieši. Arī Obama ir atzinis, ka ASV ekonomiskās sankcijas pret Kubu vajadzētu mīkstināt. Lai pilnībā atceltu embargo, Baltajam namam būtu nepieciešams Kongresa atbalsts. ASV likumdevēja abas palātas kontrolē konservatīvā Republikāņu partija, kas varētu likt šķēršļus, ja demokrātu prezidents vēlēsies pilnībā atcelt sankcijas.

Pirms vizītes Vatikāns informēja, ka Francisks varētu mudināt Kastro nodrošināt plašākas brīvības un uzlabot cilvēktiesību stāvokli Kubā, kas ar represīvām metodēm vēršas pret disidentiem. Tajā pašā laikā viņa dienaskārtībā nav iekļauta tikšanās ar Kubas režīma opozicionāriem, par to pāvests jau ir saņēmis nosodījumu.

Arī viesojoties ASV, pāvestam, visticamāk, nāksies skart vairākus jautājumus, kas ir karstu debašu avots amerikāņu sabiedrībā un politiskajā vidē.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Pāvests salabināšanas vizītē lasiet pirmdienas, 21.septembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits