Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva
Trampa pārstāvji tostarp apsūdzējuši demokrātus nelikumīgā aģitācijā

Trampa pārstāvjiem jau pretenzijas par vēlēšanu norisi

Republikāņu kandidāta Donalda Trampa kampaņas darboņi jau labu laiku pirms pirmo oficiālo rezultātu publiskošanas cēluši pretenzijas par vēlēšanu norisi. Proti, Trampa komanda nav mierā ar to, ka iepriekšējās balsošanas laikā Lasvegasā, Nevadas štata Klārkas apgabalā, kādā iecirknī balsis pieņemtas par divām stundām ilgāk nekā sākotnēji noteikts, vēsta izdevums Politico.

Otrdien iesniegtā prasībā tiesā Trampa pārstāvji apgalvo, ka Nevadas štata Klārkas apgabala iecirknī, kas ir viens no tā dēvētajiem svārstīgajiem štatiem un var nospēlēt par labu jebkuram no abiem kandidātiem, balsis iepriekšējās balsošanas laikā 4.novembrī pieņemtas līdz plkst.22, nevis plkst.20. 

Republikāņu kandidāta pārstāvji uzskata, ka tādējādi ļauts nobalsot tiem demokrātu kandidātes Hilarijas Klintones atbalstītājiem, kas to nebūtu paspējuši laikā. Proti, sūdzībā teikts, ka balsis pieņemtas no visiem cilvēkiem, kas bija iestājušies rindā līdz plkst.22, tādējādi iegūstot papildu 150 līdz 300 balsotājus. 

Tāpat sūdzībā demokrātu puse apvainota aģitācijā, kas veikta tuvāk par 30 metriem no ieejas iecirknī, kas nav atļauts.

Trampa komanda cer panākt, ka balsošanas biļeteni un balsošanas automāti, kas tika izmantoti iepriekšējā balsošanā, tiktu nodalīti atsevišķi un šis gadījums izvērtēts pēc tam, kad būs beigusies balsošana. 

Tiesnese Glorija Stūrmane Trampa pārstāvju iesniegto prasību noraidījusi, vēsta aģentūra Reuters. Viņa norādījusi, ka tiesas procesa gaidā nāktos atklāt konkrēto vēlētāju identitāti un viņu izdarīto izvēli, tādējādi tiktu apdraudēta viņu drošība.

Pēdējās sabiedriskās domas aptaujas liecināja, ka Nevadas štatā, no kura uzvaras gadījumā kandidāts saņems sešas elektoru kolēģija balsis, abiem kandidātiem bija līdzīgas izredzes, tomēr neliela priekšroka bijusi Klintonei. Aktīvi balsotāji šajā štatā iepriekšējā balsošanā bijuši latīņamerikāņu izcelsmes ASV pilsoņi, kas, visticamāk, lielākoties savu izvēli izdarīja par labu Klintonei. Arī viens no Nevadas visvairāk respektētajeim politisko procesu reportieriem Jons Ralstons prognozējis, ka Nevadā uzvaru tomēr varētu gūt Klintone. 

Jau ziņots, ka Tramps iepriekšējās nedēļās regulāri izteicies, ka vēlēšanās notiks blēdīšanās un ka viņš nebūs gatavs atzīt rezultātus, ja piedzīvos sakāvi.

Kopumā uzvarai nepieciešamas vismaz 270 no 538 elektoru kolēģijas balsīm. Ja rezultāts ir neizšķirts, uzvarētāju nosaka Kongresa balsojumā - par prezidentu balso Pārstāvju palāta, bet par viceprezidentu - Senāts. Tā kā Pārstāvju palātā vairākums ir republikāņiem, bet Senātā spēku samērs ir līdzvērtīgāks, teorētiski neizšķirta gadījumā ir iespējams jaukts tandēms - proti, republikāņu prezidents un demokrātu viceprezidents.

(pievienota 6.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits