Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Trampa pirmā uzruna par stāvokli valstī: Apgalvojumi pret faktiem

ASV prezidents Donalds Tramps Kongresā savā pirmajā uzrunā par stāvokli valstī norādīja, ka viņa administrācijas laikā kopā ar amerikāņu nāciju tiek būvēta "droša, spēcīga un lepna Amerika". "Pēdējā gada laikā visa pasaule ir ieraudzījusi to, ko mēs allaž esam zinājuši - neviena nācija pasaulē nav tik bezbailīga, tik apņēmīga kā amerikāņi. Ja priekšā ir kalns, mēs tajā uzkāpsim, ja priekšā ir robežšķirtne, mēs to šķērsosim, ja ir izaicinājums - mēs to pakļausim. Ja mums ir izdevība, mēs to izmantosim. Tāpēc ļaujiet sākt ar to, ka apzināmies - mūsu valsts ir stipra, jo mūsu cilvēki ir stipri," uzrunas ievadā norādīja Tramps. Slavējot gada laikā paveikto, prezidents nāca klajā ar vairākiem apgalvojumiem, no kuriem daļa atbilst patiesībai, bet citi - vien daļēji.

2,4 miljoni darbavietu

Izdevumā The New York Times publicēts viss runas transkripts, un uzreiz pēc pacilājošā ievada Tramps nāk klajā ar apgalvojumu, ka viņa administrācijas laikā radīti 2,4 miljoni jaunu darbavietu, tostarp 200 tūkstoši darbavietu ražošanas nozarē vien. "Pēc stagnācijas gadiem mēs beidzot redzam algu paaugstināšanos," lepojās prezidents.

Minētais apgalvojums ir daļēji patiess - BBC apkopotajos datos redzams, ka prezidenta teiktais par jaunu darbavietu radīšanu caurmērā atbilst faktiem. Ja skaita rādījumus kopš 2016. gada novembra, kad notika vēlēšanas (jāatgādina, ka amatā gan Tramps tika inaugurēts 2017. gada 20. janvārī), ASV tik tiešām reģistrēti aptuveni 2,4 miljoni jaunu darbavietu (precīzāk - 2,37 miljoni).

Tomēr apgalvojums, ka beidzot pēc stagnācijas gadiem redzams algu kāpums, ir maldinošs, jo algu kāpums pēc pārciestās globālās finanšu krīzes atkal pozitīvu dinamiku uzņēma Trampa priekšteča amatā Baraka Obamas prezidentūras otrā termiņa pēdējos gados, bet Trampa pirmajā prezidentūras gadā ir caurmērā nostabilizējies un svārstās robežās nedaudz vairāk kā pusprocentpunkta robežās no 2,9% līdz 3,6%. Ja salīdzina, piemēram, pēdējo pilno mēnesi, ko amatā pavadīja Obama, proti, 2016. gada decembri, pret attiecīgo mēnesi pērn, algu kāpuma temps pat ir sarucis no 3,5% uz 2,9%.


Bezdarbs melnādaino vidū sarūk

Tramps uzsvēris, ka šobrīd bezdarba rādītāji melnādaino amerikāņu vidū un spāņu valodā runājošo ASV iedzīvotāju vidū ir zemākie pēdējo 45 gadu laikā, proti, kopš 1972 gada, kad Nodarbinātības statistikas birojs sāka šādus mērījumus. 

Vislielākais bezdarbnieku skaits minēto iedzīvotāju vidū bija 1982./1983. gadā prezidenta Ronalda Reigana administrācijas laikā, kad katrs piektais melnādainais amerikānis bija bez darba. Pērn decembrī šis rādītājs bija 6,8%, kas tik tiešām ir zemākais, kopš šādi dati apkopoti. Savukārt spāņu valodā runājošo amerikāņu vidū šis rādītājs ir 4,9% - arī zemākais, kopš apkopo šādus datus. Tomēr abi rādījumi aizvien iepaliek, ja salīdzina ar baltādaino amerikāņu situāciju, kuru vidū tikai 3,7% ir bez darba. Tos gan apsteidz aziāti, kuru vidū bezdarbnieku īpatsvars ir vien 2,5%.

Jāpiebilst gan, ka bezdarbnieku īpatsvars sarūk jau kopš Obamas administrācijas laika, nu šī tendence vienkārši turpina uzņemto kursu.


Nodokļu apcirpšana

"Gluži kā no šīs pašas tribīnes solīju amerikāņiem pirms 11 mēnešiem, esam ieviesuši vērienīgāko nodokļu reformu un nodokļu samazinājumus ASV vēsturē," apgalvoja Tramps. 

Tramps norādīja, ka pašlaik pirmie 24 tūkstoši dolāru gadā, ko nopelna precēts pāris, netiek aplikti ar nodokļiem, tāpat dubultots atvieglojumu apjoms par apgādībā esošām personām. Pirms pērnajiem Ziemassvētkiem nodokļu likme uzņēmumiem tika samazināta no 35% uz 21%.

Tomēr vietnē Politifact publiskotā informācija liecina, ka patiesībai gluži neatbilst Trampa dižošanās, ka šis ir lielākais nodokļu samazinājums, kāds pieredzēts ASV vēsturē. ASV Valsts kases statistika liecina, ka vismaz trīs reizes nodokļu samazinājumi - divi Obamas laikā un viens Reigana laikā - valūtas izteiksmē bija būtiskāki, bet, ja nodokļu samazinājumu ietekmi lēš procentos no IKP, tā bija lielāka vēl sešiem nodokļu samazinājumu likumprojektiem.


Skrūves palaiž vaļīgāk

Tramps norādījis, ka viņa administrācijas pirmajā gadā "likvidēts vairāk regulu, nekā jebkuras citas administrācijas laikā". 

BBC liecina, ka Trampa pirmajā prezidentūras gadā apturētas vai atsauktas 1579 regulas, no kurām 635 atsauktas pilnībā. Pirms gada Tramps parakstīja izpildrīkojumu, kurā noteikts, ka "uz katru jaunu regulu divas ir jāatsauc", bet decembrī paziņoja - patiesībā par katru jaunu regulu galu galā likvidētas 22. 

BBC raksta, ka ir grūti pārbaudīt Trampa apgalvojumu, ka šis ir lielākais birokrātiskā sloga samazinājums ASV vēsturē, jo dati, ko būtu iespējams objektīvi salīdzināt, apkopoti vien kopš 1995. gada. Šajā pārskata periodā tiešām Trampa administrācija ir bijusi visaktīvākā "regulu pļāvēja" - Džordža Buša administrācija pirmajā prezidentūras gadā likvidēja 181 regulu, bet Obama - 156.


Cīņa pret džihādistiem

Tramps uzrunā norādīja, ka ar ASV vadītās koalīcijas palīdzību atbrīvoti teju 100% teroristu grupējuma Islāma valsts kontrolēto teritoriju Sīrijā un Irākā. Šā gada 1. janvārī koalīcijas komandējošais virsnieks ģenerālleitnants Pols Franks II paziņoja, ka atbrīvotas teju 98% teritoriju, ko iepriekš kontrolēja džihādisti, tomēr jāatgādina, ka daļu šo teritoriju no islāma ekstrēmistiem atkaroja nevis ASV vadītā koalīcija, bet Krievijas atbalstītie Bašāra el Asada režīma spēki.

Būtiski arī, ka Islāma valsts pēc straujās teritoriju iekarošanas tās sāka zaudēt jau pirms Trampa kļūšanas par prezidentu - ASV vadītā koalīcija cīņai pret šo organizāciju tika izveidota 2014. gadā. Pērn janvārī savās pēdējās nedēļās amatā Obama norādīja, ka no Islāma valsts atkaroti 40% teritoriju Irākā un 10% teritoriju Sīrijā.

Top komentāri

Fake news
F
Vai Latvijas iedzīvotājiem mēdijos ir tiesības izlasīt šo Trampa runu pilnā garumā latviski, kas ļautu pašiem domāt un vērtēt? Nevis tikai atsevišķu žurnālistu viedokļus tendecioziem virsrakstiem.
ļuļa
ļ
fains raksts. virsraksts vien ko vērts - propagandas un viedokļa veidošanas praugstunda. izziņas avots par statistiku ASV ir nevis kāda ASV statistikas pārvalde, bet kreisais ziņu dienests BBC. patiesi labas un objektīvas žurnālistikas paraugstunda. ak jā, un tiem kas nezin, jo pie mums jau par neko tādu neraksta - pirms nedaudzām dienām vācijā izcēlās skandāls, jo nāca gaismā, ka mēdiji apzināti izceļ negatīvās ziņas par trampu, un televīzijā pat speciāli uzgriež skaņu protestu laikā, lai skatītājiem rastos īpaši negatīvs iespaids. telekanāls ARD to pamatoja ar to, ka "esot gribējuši pārraidīt patieso noskaņojumu zālē". īsāk sakot, prese kā krievu laikos - raksta nevis objektīvi, bet dala pasauli labajos un sliktajos. labie nedara neko sliktu, sliktie praktiski neko labu. raksta par melānijas kurpēm, bet neraksta par to, ka orbans uz vīni brauca ar vilcienu, nevis biznesa klasē lidenē.
ļuļa
ļ
spriežot pēc dienas štata komentētāja satraukuma un reakcijas uz manu komentāru, esmu trāpījusi 100niekā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits