Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tramps: Serbija un Kosova vienojušās par ekonomisko attiecību normalizāciju

Kosova un Serbija vienojušās par vēsturisku ekonomisko attiecību normalizācijas paktu, piektdien Baltajā namā pavēstīja ASV prezidents Donalds Tramps.

"Patiešām vēsturiska diena," sacīja Tramps. Viņam līdzās Baltā nama Ovālajā kabinetā bija Kosovas premjerministrs Avdulla Hoti un Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs. "Serbija un Kosova paziņojušas par ekonomisko sadarbību plašā jautājumu lokā."

Serbijas mediji norāda, ka vienošanās ietvaros nav punkta par Belgradas un Prištinas "savstarpēju atzīšanu". Pret šī punkta iekļaušanu kategoriski bija iebildis Serbijas prezidents.

ASV nacionālās drošības padomnieks Roberts O'Braiens sacīja, ka fokuss šobrīd ir uz ekonomisko, nevis politisko normalizāciju, tomēr viņš pauda cerību, ka tirdzniecības sakari sekmēs vispārējo attiecību uzlabošanos Belgradas un Prištinas starpā.

Tramps arī sacīja, ka Serbija līdz nākamā gada jūlijam vēstniecību Izraēlā pārcels uz Jeruzalemi, atzīstot to par Izraēlas galvaspilsētu.

Arī Kosova, kur iedzīvotāju vairākums ir musulmaņi, piekritusi normalizēt attiecības ar Izraēlu, arī izveidot diplomātiskās attiecības, sacīja Tramps.

Kaut arī aizvadītās desmitgades laikā Briselei bijusi vadošā loma centienos panākt Prištinas un Belgradas attiecību normalizāciju, pēdējā laikā šajā virzienā aktivizējušās arī ASV, Trampam īpašā sūtņa amatā ieceļot Ričardu Grenelu.

Belgrada faktiski zaudēja kontroli pār pamatā albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas.

Kosovas neatkarību jau atzinušas vairāk nekā 110 valstis, arī lielākā daļa ES dalībvalstu, taču Serbija bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu. Šo nostāju atbalsta arī Belgradas sabiedrotā Krievija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits