Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Ziemeļkorejas amatpersona intervijā brīdina ASV "nepiespiest to pielietot kodolieročus"

Augsta ranga Ziemeļkorejas amatpersona ekskluzīvā intervijā amerikāņu raidorganizācijai CNN apgalvojusi, ka Ziemeļkorejas nesējraķetes spēj sasniegt ASV teritoriju un vajadzības gadījumā, ja nebūs citas izvēles, pret Savienotajām Valstīm tiks likti lietā kodolieroči. Par spīti sankcijām, Ziemeļkoreja turpinās savu kodolprogrammu.

Parks Jongčols, kas ir viens no Ziemeļkorejas valdošajai elitei pietuvinātām personām un nodarbojas ar Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas atkalapvienošanas jautājumiem, neslēpa - kodolprogramma ir dārga, taču nepieciešama stratēģija. "Mēs kodolieroču attīstībā esam investējuši daudz līdzekļu, lai spētu dot pretsparu ASV draudiem. Milzu summas, kas citādi tiktu izmantoas ekonomiskās situācijas uzlabošanai valstī. Tomēr šis stratēģiskais lēmums [tērēt līdzekļus kodolieročos] ir pareizs," viņš paudis CNN. Tiesa gan, eksperti pauduši skepsi par Ziemeļkorejas spējām šobrīd ar savām raķetēm apdraudēt ASV, tomēr norādījuši - kodolprogrammu netraucēti turpinot, drīzā nākotnē totalitārā valsts tik tiešām varētu kļūt par vērā ņemamu kodolvaru arī pasaules mērogā.Ziemeļkorejas amatpersona intervijas laikā arī uzsvēra, ka viņa pārstāvētā valsts "ir ietekmīgs politisks, ideoloģisks un militārs spēks pasaulē," taču atzina, ka "par ekonomisku lielvaru Ziemeļkorejai vēl jākļūst".

Tā kā tas praktiski nav iespējams bez ciešākām saitēm ar starpautisko sabiedrību, abpusējas neuzticības gaisotnē (Ziemeļkoreja atsakās pārtraukt kodolprogrammu un ASV attiecīgi atsakās atcelt sankcijas) jebkāda ekonomiskās attīstības perspektīva šķiet nereāla.

Intervijas gaitā, kā jau ierasts, Ziemeļkorejas pārstāvis netaupīja asu nosodījumu ASV par "pārkāpumiem cilvēktiesību jomā", kā arī noraidīja nesen izskanējušo informāciju, ka valsts līderis Kims Čenuns pavēlējis izpildīt nāvessodu 15 augsta ranga amatpersonām. Tiesa gan, Jončols neslēpa, ka nāvessodu izpilde "pretvalstiskiem elementiem" notiek, nodēvējot to par "normālu praksi jebkurā valstī".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits