Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ziņojums: Tramps centies panākt Millera atstādināšanu

ASV prezidents Donalds Tramps centies panākt, ka īpašais prokurors Roberts Millers, kas veica izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās, no amata tiek atstādināts, teikts Millera ziņojumā, kas rediģētā formā ceturtdien kļuvis publiski pieejams.

Tramps centies panākt Millera atstādināšanu, parādoties mediju ziņām, ka noris izmeklēšana saistībā ar iespējamo šķēršļu likšanu no prezidenta puses taisnīguma īstenošanas ceļā, teikts ziņojumā.

2017.gada 17.jūnijā Tramps zvanījis Baltā nama juriskonsultam Donam Makgānam uz mājām, "licis viņam zvanīt ģenerālprokurora pienākumu izpildītājam un teikt, ka īpašajam prokuroram ir interešu konflikts un ka viņš ir jāatstādina".

"Tiesa gan, Makgāns neizpildīja šo rīkojumu, nolemjot, ka viņš drīzāk atkāpsies, nevis izraisīs situāciju, kas viņa skatījumā būtu potenciāls Sestdienas vakara slaktiņš."

Par Sestdienas vakara slaktiņu tiek dēvēti ASV prezidenta Ričarda Niksona centieni 1973.gadā izjaukt Votergeitas izmeklēšanu.

Kā lasāms nule kā publiskotajā ziņojuma tekstā, Tramps, uzzinot, ka ir iecelts īpašais prokurors, lai izmeklētu Krievijas iejaukšanos 2016.gada vēlēšanās, uzskatījis, ka tās ir viņa prezidentūras beigas.

Tramps 2017.gada 17.maijā ticis informēts, ka bijušais Federālā Izmeklēšanas biroja direktors Millers iecelts īpašā prokurora amatā.

Kad toreizējais ģenerālprokurors Džefs Sešnss "pateica prezidentam, ka ir iecelts īpašais prokurors, prezidents atkrita savā krēslā un sacīja: "Ak, Dievs. Tas ir šausmīgi. Tās ir manas prezidentūras beigas"," teikts ziņojumā, citējot tikšanās piezīmes.

Tramps tad sadusmojies uz Sešnsu, kurš, ņemot vērā, ka viņam bijuši kontakti ar Krieviju, sevi atstādinājis no Krievijas iejaukšanās izmeklēšanas.

"Visi man saka - ja tev tiek iecelts viens no šiem neatkarīgajiem prokuroriem, tas sagrauj tavu prezidentūru," sacījis Tramps. "Paies gadi, un es neko nespēšu paveikt."

"Tas ir sliktākais, kas ar mani noticis," piebildis prezidents.

Drīz pēc tam, kad ceturtdien Tieslietu ministrija bija nodevusi atklātībai Millera ziņojuma rediģēto versiju, Tramps pasludināja politisku uzvaru, sakot ar smaidu: "Man ir laba diena."

"Spēle beigusies," vēl pirms tam tviterī bija deklarējis Tramps, izmantojot fotomontāžu seriāla Game of Thrones noskaņās, kurā viņš redzams stāvot dramatiskā miglā.

ASV ģenerālprokurors Viljams Bārs ceturtdien, izsakoties par Millera izmeklēšanu, atzina, ka Krievijas valdība "atbalstījusi centienus nelegāli iejaukties 2016.gada prezidenta vēlēšanās", bet nav iegūti pierādījumi, ka ASV pilsoņi, ieskaitot tos, kas ir saistīti ar prezidenta Trampa kampaņu, būtu slepeni sadarbojušies ar Maskavu.

"Liecības, kuras apkopojis īpašais prokurors, nav pietiekamas, lai atzītu, ka prezidents būtu licis šķēršļus taisnīguma ceļā", norādīja Bārs.

Demokrāti pauduši neapmierinātību par Bāra soļiem Millera ziņojuma sakarā, norādot, ka ģenerālprokurors interpretējis Millera ziņojuma secinājumus, lai aizstāvētu Trampu.

"Es uzskatu, ka līdz ar ziņojuma nodošanu atklātībai katrs amerikānis varēs saprast īpašā prokurora izmeklēšanas rezultātus," preses konferencē sacīja ģenerālprokurors.

Kā atzina Bārs, viņam nav iebildumu, ka Millers sniedz liecības Kongresā, kā to pieprasījuši demokrāti.

Kongresa Pārstāvju palātas Tieslietu komitejas priekšsēdētājs demokrāts Džerijs Nadlers jau paziņojis, ka oficiāli pieprasa, lai Millers ierodas liecību sniegšanai "ne vēlāk kā 23.maijā".

Tramps saistībā ar Millera ziņojumu ceturtdien tviterī ievietojis vai retvītojis vairāk nekā desmit ierakstus.

Tramps nosodīja izmeklēšanu, to dēvējot par "visu laiku lielāko politisko safabricējumu". Viņš apsūdzēja konkurentus no Demokrātu partijas, arī Hilariju Klintoni, ka viņi pastrādājuši noziegumus, kas gan konkrēti netika minēti, kā arī apgalvoja, ka bijušas iesaistītas tiesībsargājošās struktūras.

Nadlers tviterī pauda nepatiku, ka ziņojums tiek publiskots tikai pēc Bāra preses konferences.

Millers 22.martā oficiāli noslēdza divus gadus ilgušo izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās un iesniedza savu ziņojumu Tieslietu ministrijai.

Divas dienas vēlāk Bārs vēstulē Kongresam sniedza ziņojuma kopsavilkumu.

Bārs piekritis sniegt liecības Kongresā nākammēnes.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

trusis nejaukais
t
Trampam ir absoluuta taisniiba, ka Milleram ir intereshu konflikts - komanda kuru vinjsh salasiija izmekleeshanai sastaav no cilveekiem, kas straadaa prieksh Klintones. veel ir jautaajumi? Un vispaar - apsveicam ASV prezidentu ar uzvaru paar praatu izkuukojushajiem demokraatiem!
boring
b
Beidziet atgremot demoluuzeru bulshitu!
prieks
p
Es par jebkuru prezidentu padomátu, ka vins ir innfantíls zílonis, ja vins neméginátu attírít savu celju no nelabvéljiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits