Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Arī Lietuvā rosina aizliegt cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus

Arī Lietuvas Seimā reģistrēts ierosinājums cirka izrādēs aizliegt izmantot savvaļas dzīvniekus. Iecerētie grozījumi likumā par dzīvnieku labturību un aizsardzību arī paredz neļaut cirkā izmantotos savvaļas dzīvniekus transportēt cauri Lietuvas teritorijai.

Šo priekšlikumu autors, Lietuvas Zaļo partijas deputāts Lins Balsis, atsaucies uz starptautisko nevalstisko organizāciju pētījumiem, kas liecina, ka dzīvnieku izmantošana cirkā bieži vien neatbilst dzīvnieku labturības normām.

"Par kādu labturību var runāt, ja ziloņi uz izrādēm kilometru kilometriem tiek vesti lielā šaurībā kravas mašīnās, kur faktiski arī aizrit viņu dzīve? Cirkā izmantotie savvaļas dzīvnieki nemitīgā stresa, dresūras laikā pieredzētās vardarbības un nepiemēroto dzīves apstākļu dēļ nereti saslimst ar psihiskām kaitēm, un viņu uzvedība kļūst neprognozējama," viņš norādījis.

Balsis arī minējis gadījumus, kas liecina, ka savvaļas dzīvnieku izmantošana cirkā var apdraudēt cilvēkus, tostarp notikumu Kauņā, kad 2008.gadā vietējā lāču cirkā no sprosta izkļuvis lācis nopietni savainojis sievieti. Savukārt vēl šomēnes Šauļos sabiedrības un mediju uzmanību pievērsa kāda ceļojoša Čehijas cirka ziloņa dīvainā uzvedība, kas vedināja domāt, ka dzīvniekam ir psihes problēmas.

"Modernā cirka izrādes, kas piesaista daudz skatītāju visā pasaulē, jau sen iztiek bez dzīvnieku izmantošanas," viņš uzsvēris, piebilstot, ka ierobežojumi dzīvnieku izmantošanai cirkā jau noteikti 24 Eiropas valstīs un arī Lietuvai būtu jātiecas pēc augstākiem dzīvnieku labturības standartiem.

Kā ziņots, Latvijas Saeima ceturtdien, skatot Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumus otrajā lasījumā, atbalstīja aizliegumu cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus. Saeimai šis likumprojekts būs jāskata vēl trešajā lasījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits