Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Igaunijas premjerministrs Ratass paziņojis par atkāpšanos no amata

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass trešdien paziņojis par atkāpšanos no premjerministra amata, vēsta raidorganizācija ERR un laikraksts Postimees.

Ratass ar šādu paziņojumu nāca klajā pēc tam, kad prokuratūra viņa vadītajai Centra partijai noteica aizdomās turamā statusu krimināllietā par ziedojumiem apmaiņā pret aizdevuma piešķiršanu ar atvieglotiem nosacījumiem nekustamā īpašuma attīstītājam Porto Franco.

Pēc Centra partijas valdes sēdes, kas ilga vairākas stundas, Ratass paziņoja, ka nolēmis atkāpties no amata.

Ratass žurnālistiem sacīja, ka ir pateicīgs par to, ka varējis četrus gadus kalpot savai valstij premjerministra amatā, palīdzēt uzlabot dzīves līmeni Igaunijā un stiprināt Igaunijas pozīcijas uz starptautiskās skatuves.

Viņš norādīja, ka politiķim jābūt gatavam pieņemt sarežģītus lēmumus, lai atrisinātu sarežģītas situācijas.

"Ģenerālprokuratūras celtās aizdomas vēl nenozīmē, kas kāds noteikti ir vainīgs, bet tās nenovēršami met nopietnu ēnu uz visām iesaistītajām pusēm," sacīja Ratass, norādot, ka tādēļ atkāpšanās šķitusi vienīgā pareizā izvēle.

Viņš pauda pārliecību, ka varasiestādes veiks savu darbu profesionāli un noskaidros patiesību šajā lietā, un uzsvēra, ka nav bijis informēts par apšaubāmajiem darījumiem ar Porto Franco.

"Neskatoties uz politiskās atbildības uzņemšanos, es ar pilnīgi mierīgu prātu var teikts, ka es kā premjerministrs neesmu pieņēmis nevienu pašu ļaunprātīgu vai apzināti nepareizu lēmumu," sacīja Ratass.

Jau ziņots, ka lietā aizdomās turamā statuss piemērots arī piecām fiziskajām personām.

Aizdomās turamie ir Centra partijas ģenerālsekretārs Mihails Korbs, kurš pēc šīs statusa piemērošanas ir atkāpies no partijas ģenerālsekretāra amata, finanšu ministra padomniece Kersti Krahta no valdošajā koalīcijā ietilpstošās Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE), uzņēmējs Hillars Teders un vēl divas personas, kuru vārdi publiski netiek izpausti.

Lietas materiālos teikts, ka Teders un Korbs vienojušies, ka Teders ziedos Centra partijai līdz pat vienu miljonu eiro, savukārt ar Tederu saistītā nekustamā īpašuma attīstīšanas kompānija Porto Franco no valsts kredītu un eksporta garantiju aģentūras Kredex saņems aizdevumu ar atvieglotiem nosacījumiem. Aizdevumu palīdzēt saņemt solījusi Krahta. Teders un Krahta tiek turēti aizdomās, ka plānojuši atmazgāt naudu, bet Centra partija un Krahta tiek turētas aizdomās par ietekmes tirgošanu.

Pagājuša gada otrajā pusgadā Hillars Teders Centra partijai ziedojis 120 000 eiro.

Kredex padome jūlijā apsprieda 39,4 miljonu eiro aizdevuma piešķiršanu Porto Franco, valdība šī kredīta piešķiršanu atbalstīja 3.septembrī.

Uzņēmumu Porto Franco vada Hillara Tedera dēls Rauno Teders.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits