Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Igaunijas valdība atbalsta sadarbību ar Latviju kopīga vēja parka izveidē

Igaunijas valdība ceturtdien pilnvarojusi ekonomikas un infrastruktūras ministru Tāvi Āsu parakstīt nodomu protokolu par kopīga Latvijas un Igaunijas vēja parka izveidi Rīgas līcī.

Šo projektu paredzēts īstenot līdz 2030.gadam. Plānotā vēja parka jauda būs līdz 1000 megavatiem, gadā tas varēs saražot līdz 3,5 teravatstundām elektroenerģijas, kas nodrošinātu aptuveni 40% no Igaunijas gada patēriņa.

"Kopīgs vēja parks jūrā būs unikāls projekts, kas palīdzēs sasniegt izvirzītos mērķus atjaunīgās enerģijas izmantošanā un pavērs jaunas iespējas turpmākai vēja parku veidošanai jūrā," uzsvēris premjerministrs Jiri Ratass.

Kā norādījis Āss, ir svarīgi šādu vēja parku attīstīt kopīgiem spēkiem, jo tas ļauj piesaistīt pārrobežu projektiem paredzēto Eiropas Savienības finansējumu.

"Tas savukārt palētinās arī citu vēja parku izbūvi reģionā, jo tīkla infrastruktūru varēs izmantot arī citiem projektiem," viņš skaidrojis.

Abas valstis veiks kopīgus izpētes darbus, lai atrastu iecerētajam vēja parkam piemērotāko vietu, ņemot vērā valdošo vēja virzienu un stiprumu, ekoloģiskos apsvērumus un citus faktorus.

Kad būs pabeigta izpēte un saņemtas vajadzīgās atļaujas, tiks izsludināts konkurss par būvdarbiem jūrā un uzvarētājs iegūs tiesības veidot attiecīgajā teritorijā vēja parku.

"Atklāts konkurss nodrošinās visiem tirgus dalībniekiem vienlīdzīgu pieeju, patērētājiem - atjaunojamo enerģiju par pieejamākajām cenām, kā arī efektīvu jūras resursu izmantošanu," norādījis Igaunijas ekonomikas ministrs. "Turklāt šāds liels vēja parks jūrā palīdzēs garantēt netraucētu elektroenerģijas piegādi un piesaistīt ārvalstu investorus."

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka sadarbība izpaudīsies kopīgā restorānu ķēdes izveidē. Sauksies "Chopped goose" (Hakitud hane).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits