Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kaljulaida jaunās valdības veidošanu uztic Kallasai

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida piektdien nominējusi premjerministra amatam Reformu partijas priekšsēdētāju Kaju Kallasu, uzdodot viņai izveidot jauno valdību.

Tiekoties ar Kallasu, prezidente uzsvērusi, ka viņai kā martā notikušajās Rīgikogu vēlēšanās visvairāk balsu ieguvušās partijas līderei ir jāsaņem iespēja paust viedokli, par ko viņa iestātos premjera amatā un kādu vēlētos veidot Igauniju.

Kallasai tagad 14 dienu laikā jāizklāsta parlamentam valdības veidošanas principi un jāsaņem deputātu atbalsts.

Reformu partijas līdere paziņojusi, ka piedāvājumu pieņem un cer ar šo uzdevumu tikt galā nedēļas laikā.

"Gribu izmantot šo izdevību divu iemeslu dēļ," viņa norādījusi. "Pirmkārt, lai dotu sabiedrībai signālu, ka politiku var veidot pozitīvi, atklāti un ar cieņu, nevienu nenoniecinot un neaizskarot. Otrkārt, ticu iespējai veidot Igaunijas pārvaldību uz dziļākiem, vērienīgākiem, uz nākotni vērstiem pamatiem, koncentrējoties nevis uz neprātību novēršanu, bet gan uz tādām darbībām, kas virzītu Igauniju uz priekšu."

Kā ziņots, 3.martā notikušajās vēlēšanās Igaunijas parlamentā, kurā ir pavisam 101 vieta, liberālā Reformu partija ieguva 34 deputātu vietas, Centra partija - 26 vietas, populistiskā un nacionālistiskā Konservatīvā tautas partija (EKRE) - 19 vietas, nacionālkonservatīvā Tēvzeme - 12 vietas un Sociāldemokrātiskā partija (SDE) - 10 vietas.

Reformu partija pēc vēlēšanām uzaicināja Centra partiju sākt sarunas par valdības veidošanu, taču Centra partija šo priekšlikumu noraidīja. Pēc tam Reformu partija paziņoja, ka ir gatava sākt sarunas ar Tēvzemi un SDE, taču uzaicinājumu pieņēma tikai SDE.

Savukārt Centra partija nolēma uzaicināt sākt sarunas par valdības veidošanu EKRE un Tēvzemi, abas šīs partijas centristu piedāvājumu pieņēma un sāka sarunas. Par to rezultātiem solīts paziņot sestdien.

Neraugoties uz to, ka koalīcijas sarunas šobrīd norisinās starp trim minētajām partijām, Kallasa iepriekš solījusi nākt klajā ar plānu par alternatīvu valdības sastāvu, cerot uz sociāldemokrātu atbalstu.

"Domāju, ka mēs kopā ar Sociāldemokrātisko partiju spēsim piedāvāt daudz tādu ideju, kuras varētu rast atbalstu arī Centra partijas un Tēvzemes biedru rindās," viņa paziņojusi.

Kaljulaida ceturtdien parlamentā izteicās, ka nedomā iejaukties Rīgikogu lēmumos un nav tiesīga vērtēt, kādu atbalstu deputāti var sniegt tam vai citam premjera amata kandidātam.

Līdzšinējā, premjera Jiri Ratasa vadītā valdība, ko veidoja Centra partija, Tēvzeme un SDE, ceturtdien pēc jaunā sasaukuma parlamenta pirmās sēdes paziņoja par atkāpšanos, bet turpinās darbu līdz jauna ministru kabineta izveidei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits