Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kallasa pilnvarota veidot jauno Igaunijas valdību

Igaunijas Rīgikogu pirmdienas vakarā pilnvarojis Reformu partijas līderi Kaju Kallasu veidot jauno valdību.

Par to Rīgikogu sēdē nobalsojuši 70 deputāti, pret - 30, bet viens parlamenta loceklis no balsošanas atturējies.

Jau ziņots, ka pirmdien Kallasa un Centra partijas priekšsēdētājs, līdzšinējais premjerministrs Jiri Ratass parakstīja abu partiju koalīcijas līgumu.

Dienu pirms tam ministru amatu kandidātus apstiprināja abu partiju valdes.

No Reformu partijas darbam valdībā tiek virzīti bijušais iekšlietu ministrs Kalle Lānets aizsardzības ministra amatam, bijusī ārlietu ministre Keita Pentusa-Rozimannusa finanšu ministra amatam, parlamenta deputāte Signe Rīsalo sociālo lietu ministra amatam, parlamenta deputāte Līna Kersna izglītības un zinātnes ministra amatam, bijušais Igaunijas Bankas viceprezidents Andress Suts ārējās tirdzniecības un informācijas tehnoloģiju ministra amatam un bijusī finanšu ministre Marisa Lauri tieslietu ministra amatam. Lauksaimniecības ministra amatam tiek virzīts Urmass Krūze, kurš jau agrāk bijis šajā matā.

Savukārt no Centra partijas par ministru amatu kandidātiem tiek virzīti karjeras diplomāte Eva Marija Līmetsa ārlietu ministra amatam, policijas Ziemeļu prefektūras vadītājs Kristians Jāni iekšlietu ministra amatam, līdzšinējais sociālo lietu ministrs Tanels Kīks veselības un nodarbinātības ministra amatam, līdzšinējā valsts pārvaldes ministre Anneli Ota kultūras ministra amatam, bijušais Tallinas vicemērs Teniss Melders vides ministra amatam un līdzšinējais izglītības un zinātnes ministrs Jāks Ābs valsts pārvaldes lietu ministra amatam. Ekonomikas un infrastruktūras ministra amatam tiek virzīts pašreizējais ekonomikas un infrastruktūras ministrs Tāvi Āss.

Paredzēts, ka otrdien prezidente Kersti Kaljulaida apstiprinās amatos jaunās valdības locekļus un viņi dos zvērestu parlamentā. Līdz ar to jaunās valdības pilnvaras stāsies spēkā.

Kā ziņots, Ratass 13.janvārī atkāpās no premjerministra amata, jo prokuratūra Centra partijai noteica aizdomās turamā statusu krimināllietā par ziedojumiem partijai apmaiņā pret to, ka valsts kredītu un eksporta garantiju aģentūra "Kredex" piešķīra aizdevumu ar atvieglotiem nosacījumiem nekustamā īpašuma attīstīšanas uzņēmumam "Porto Franco".

14.janvārī Kajulaida uzdeva Kallasai veidot valdību.

Līdzšinējā valdošajā koalīcijā bija apvienojušās Centra partija, Konservatīvā tautas partija un partija "Tēvzeme".

Kā drīz pēc Ratasa demisijas izteicās Centra partijas priekšsēdētāja vietniece Mailisa Repsa, centristi paziņojuši Konservatīvajai tautas partijai (EKRE), ka nevēlas ar to turpināt koalīciju pašreizējā veidā. Vienlaikus viņa norādīja, ka Centra partija vēlētos, lai jaunajā koalīcijā būtu arī partija "Tēvzeme". Tomēr, kā pirmdien, atbildot uz parlamenta deputātu jautājumiem, skaidrojusi Kallasa, tēvzemiešu līderim Heliram Valdoram Sēderam neesot bijis intereses piedalīties jaunās koalīcijas veidošanā.

Igaunijas parlamentā, kurā ir 101 deputāts, liberālajai Reformu partijai ir 34 vietas, Centra partijai - 25 vietas, labēji populistiskajai Konservatīvajai tautas partijai - 19 vietas, nacionālkonservatīvajai partijai "Tēvzeme" - 12 vietas un Sociāldemokrātiskajai partijai - 11 vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits