Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lietuvā karantīnu iesaka pagarināt līdz marta sākumam

Lietuvas valdības ārkārtējo situāciju komisija ieteikusi līdz marta sākumam pagarināt valstī noteikto karantīnu, lai iegrožotu Covid-19 izplatību.

"Izvērtējot visus argumentus un skaitļus (..), pieņemts lēmums ieteikt valdībai pagarināt karantīnu vēl par mēnesi - līdz 28.februārim," pirmdien pēc komisijas sēdes žurnālistiem sacīja tās priekšsēdētāja, iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

Vienlaikus plānots, ka gadījumā, ja inficēšanās gadījumu skaits samazināsies, no februāra vidus varētu atļaut savā starpā kontaktēties divu mājsaimniecību locekļiem un ārstniecības iestādēs palielināt plānveida stacionāro pakalpojumu skaitu.

Mēneša otrajā pusē varētu tikt apsvērta iespēja, ka sākumskolas klašu skolēni atgriežas skolā vai mācās pēc jauktas sistēmas - daļēji klātienē un daļēji attālināti.

Kā viens no pirmajiem varētu tikt izskatīts jautājums par atļauju atsākt darbu nepārtikas preču veikaliem, ja tiem ir atsevišķa ieeja no āra un tiek ievērotas arī citas drošības prasības. Šis atvieglojums varētu stāties spēkā februāra otrajā pusē vai beigās.

Var tikt apsvērts arī Ekonomikas un inovāciju ministrijas priekšlikums atļaut darboties slēpošanas centriem, garantējot drošības prasību ievērošanu. Lietuvā pavisam ir seši šādi centri.

Līdz 1.martam būtu jāpaliek spēkā ieteikumam gan publiskajā, gan privātajā sektorā pēc iespējas strādāt attālināti, izņemot tās funkcijas, kas noteikti jāveic darba vietā.

Pārvietošanās ierobežojumi starp Lietuvas pašvaldībām, kas pašlaik ir spēkā līdz 31. janvārim, varētu tikt pārskatīti nākamajā pirmdienā.

Pēc iekšlietu ministres teiktā, komisija iesaka pagaidām neko nemainīt, bet vēlāk, iespējams, noteikt šai kārtībā daļējus atvieglojumus, piemēram, atstāt pārvietošanās ierobežojumus spēkā vienīgi nedēļas nogalēs.

Par pilnīgu pārvietošanās ierobežojumu atcelšanu varētu runāt tikai tad, kad kumulatīvais divu nedēļu saslimstības rādītājs, rēķinot uz  100 000 iedzīvotāju, valstī būs mazāks par 500 un pozitīvo jaunā koronavīrusa testu īpatsvars nepārsniegs 10%. 25.janvārī šie rādītāji Lietuvā ir attiecīgi 527 un 14,1%.

Kā ziņots, karantīna Lietuvā tika izsludināta novembra sākumā, bet decembra vidū valdība to pagarināja līdz 31.janvārim, nosakot vēl stingrākas prasības. Šai laikā slēgta liela daļa veikalu un apturēta daudzu pakalpojumu sniegšana, stingri ierobežota cilvēku pulcēšanās, bet pārvietošanās starp pašvaldībām atļauta tikai īpašas nepieciešamības gadījumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits