Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Lietuvā par telefonkrāpniecību pret Izraēlas pilsoņiem tiesās 11 apsūdzētos

Lietuvas tiesībsargājošās iestādes nodevušas tiesai lietu, kurā 11 cilvēki apsūdzēti telefonkrāpniecībā nolūkā izvilināt naudu no vecāka gadagājuma Izraēlas pilsoņiem.

Visi krāpnieciskie zvani veikti no Marijampoles labošanas iestādes, un visi apsūdzētie, izņemot vienu, šobrīd izcieš sodus vai nu par līdzīgiem nodarījumiem, vai noziegumiem, kas saistīti ar narkotiku izplatīšanu.

Lietuvas izmeklētāji sadarbojušies ar Izraēlas tiesībsargājošajām iestādēm un atklājuši divus organizētās noziedzības grupējumus, kuros apvienojušies kopumā 18 cilvēku, tai skaitā 11 Lietuvas pilsoņi.

Laikā no 2015.gada vidus līdz 2016.gada sākumam šie labi organizētie grupējumi, domājams, centušies krāpšanas ceļā iegūt gandrīz 450 000 eiro - lielākoties Izraēlas šekeļos un ASV dolāros - un jau paspējuši izkrāpt vairāk nekā 32 000 eiro.

Katrs grupējums darbojies atsevišķi, bet daļa apsūdzēto piedalījušies abu grupējumu darbībā.

"Šādus noziegumus varēja izdarīt tikai grupējumi ar stingru hierarhiju un struktūru, kuru darbības koordinācija, funkciju sadale un kontrole ļoti atgādina parastus saimnieciskās darbības subjektus," pastāstījis Lietuvas Ģenerālprokuratūras Kriminālvajāšanas departamenta prokurors Gintars Eidukevičs, kas vadīja pirmstiesas izmeklēšanu.

Saskaņā ar lietas materiāliem Marijampoles labošanas iestādes ieslodzītie zvanījuši Izraēlas pilsoņiem, kuru tālruņa numurus izraudzījušies Izraēlas telefonu grāmatā.

Uzdodamies par advokātiem vai ārstiem, viņi šiem cilvēkiem apgalvojuši, ka viņu bērns izraisījis satiksmes avāriju vai citu situāciju, kurā it kā cietis kādas citas valsts pilsonis, un ieteikuši samaksāt noteiktu naudas summu, lai izmeklēšana tiktu pārtraukta. Ja saņemta piekrišana šo naudu samaksāt, lietuvieši par to ziņojuši saviem partneriem Izraēlā, kuri devušies pie apkrāptajiem paņemt naudu.

Kad šiem partneriem Izraēlā nācies braukt uz kādu attālāku vietu, grupējuma locekļi no Lietuvas pa tālruni centušies noturēt apkrāpto cilvēku uzmanību aptuveni stundu, lai mazinātu iespēju, ka viņi pārdomās.

Izmeklētāji norāda, ka notiesātajiem labošanas iestādē bijušas pieejamas aizliegtas lietas, kas ļāvušas ilgāku laiku nodarboties ar šādu krāpniecību, - mobilie tālruņi, SIM kartes un piekļuve internetam.

Krāpnieciskā darbība norisinājusies pēc piecu darbdienu grafika, nestrādājot sabatā. Kopumā veikti gandrīz 70 000 telefona zvani. Šo noziedzīgo darbību bijis iecerēts paplašināt, iekļaujot arī Grieķiju un citas pasaules valstis.

Par krāpniecību organizētā grupā Lietuvas likumdošana paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits