Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

OECD Latvijai prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) savās jaunākajās prognozēs, kas publiskotas trešdien, Latvijai tiek lēsta straujākā tautsaimniecības augšupeja Baltijas valstu vidū.

Jaunākajās prognozēs OECD lēš, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 4,1%, bet nākamgad - par 3,6%.

Latvijā saskaņotais patēriņa cenu indekss, kā prognozē OECD, gan šogad, gan nākamgad pieaugs par 2,6%. Savukārt bezdarbs Latvijā šogad būs 7,9%, bet nākamgad - 7,7%, lēsts prognozēs.

OECD norāda, ka Latvijas ekonomikas izaugsme šogad palēnināsies, jo Eiropas Savienības fondu līdzekļu samazināšanās dēļ saruks investīcijas. Emigrācija un zema vietējā darbaspēka mobilitāte izraisa kvalificēta darbaspēka trūkumu, veicinot algu pieaugumu. Spēcīgā iekšzemes pieprasījuma dēļ importa pieaugums saglabāsies augsts, prognozē OECD.

Igaunijai OECD šogad prognozē ekonomikas izaugsmi 3,7% apmērā, kas nākamgad palēnināsies līdz 3,2%. Patēriņa cenas Igaunijā šogad pieaugs par 2,8%, bet nākamgad - par 2,5%. Savukārt bezdarbs Igaunijā, pēc OECD aplēsēm, būs 5,6% šogad un 5,9% 2019.gadā.

Lietuvai organizācija prognozē IKP pieaugumu šogad 3,3% apmērā, bet nākamgad IKP kāpumu Lietuvā sagaida 2,9% apmērā. Inflācijas rādītājs, kā lēš organizācija, Lietuvā šogad būs 2,8%, bet nākamgad cenas pieaugs par 2,6%. Prognozē teikts, ka bezdarbs Lietuvā būs 6,6 % šogad un 6,2% nākamgad.

Pasaules ekonomikas izaugsmes prognoze šim gadam ir 3,8%, nākamgad sagaidot 3,9% IKP pieaugumu.

Eirozonas ekonomikā kopumā OECD šogad sagaida IKP kāpumu par 2,2%, bet nākamgad - par 2,1%. Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā tiek gaidīta ekonomikas izaugsme 2,1% apmērā gan šogad, gan nākamgad.

Krievijā OECD gan šogad, IKP kāpumu par 1,8% un 1,5% nākamgad, bet Ķīnā ekonomikas izaugsmes temps šogad būs 6,7%, bet nākamgad palēnināsies līdz 6,4%.

Lielbritānijā, kas gatavojas izstāties no Eiropas Savienības, šogad, atbilstoši OECD jaunākajām prognozēm, ekonomikas izaugsme būs 1,4%, bet nākamgad - 1,3%. Savukārt ASV OECD sagaida IKP pieaugumu 2,9% apmērā šogad un 2,8% apmērā nākamgad.

 

Top komentāri

Ass
A
Pacels nodokļus un cenas uz valsts pakalpojumiem un būs izaugsme,bet diemžēl šī izaugsme diez vai pozitīvi ietekmes pilsoņus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits