Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Turcija izsaukusi Lietuvas vēstnieku saistībā ar Nausēdas izteikumiem par armēņu genocīdu

Turcijas Ārlietu ministrija saistībā ar Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas izteikumiem par armēņu genocīdu pagājušajā mēnesī izsaukusi Lietuvas vēstnieku uz pārrunām par konfliktu Osmaņu impērijā Pirmā pasaules kara laikā, bet nav iesniegusi Lietuvai oficiālu protestu.

Kā ziņu aģentūrai BNS apliecinājusi Lietuvas Ārlietu ministrija, šī tikšanās notikusi novembra otrajā pusē un viens no tās laikā skartajiem tematiem bijis "pušu attieksme pret 1915.gada notikumiem, kurus daļa starptautiskās sabiedrības vērtē kā Turcijas genocīdu pret armēņiem".

Ministrija norādījusi, ka Lietuvas vēstniekam nav iesniegta nota.

Lietuvas portālā Delfi.lt 14.novembrī bija publicēta intervija ar prezidentu Nausēdu, kurā žurnālists viņam jautāja: "Turcija ir NATO dalībvalsts, kas rīkojusi armēņu genocīdu, ko, starp citu, atzinusi arī Lietuva un pavisam nesen - arī ASV Kongress. Turcija genocīda faktu neatzīst. Vai jūs spētu iztēloties situāciju, ka kāda no NATO dalībvalstīm neatzītu holokaustu?"

"Nespētu," atbildējis Lietuvas prezidents. "Tomēr (..) sliecos domāt, ka tas ir vienīgi laika jautājums un kādā jaukā dienā tas notiks. Varbūt tas nebūs drīz. Lai cik arī grūti būtu ticēt, ka tas notiks tuvāko piecu vai desmit gadu laikā, es domāju, ka pats fakts pastāv un tā vai citādi tas tiks atzīts."

Kā otrdien Lietuvas žurnālistiem Londonā sacījis pats Nausēda, viņš nedomā, ka minētais izteikums varētu ietekmēt Lietuvas un Turcijas divpusējās attiecības vai Ankaras nostāju attiecībā uz atjaunināto Baltijas valstu un Polijas aizsardzības plānu.

"Tā ir lieta, kas vienmēr, tā sakot, atrodas fonā, un kā jums zināms, par šiem jautājumiem izteikušies gan atsevišķu valstu parlamenti, gan (ASV) Kongress, gan Ārlietu ministrijas. Taču tas nekādā gadījumā nenozīmē, ka lēmumi jāpieņem rīt un ne vēlāk. Vienkārši bija runa par pašu notikumu un tā vēsturisko vērtējumu - tas arī viss," skaidrojis Lietuvas prezidents, kas Londonā ieradies uz NATO samitu.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pirms izlidošanas uz šo samitu vēlreiz paziņoja, ka nepiekritīs NATO aizsardzības plānam Baltijas valstīm un Polijai, kamēr alianse neatbalstīs Ankaras bažas attiecībā uz Sīrijas kurdu kaujiniekiem. Viņš arī norādīja, ka samita gaitā apspriedīs šo jautājumu ar Polijas un Baltijas valstu līderiem.

Kā ziņots, Latvijas Valsts prezidenta kancelejā aģentūru LETA informēja, ka trešdien Londonā notiks Baltijas valstu, Polijas un Turcijas līderu tikšanās, kuras laikā iesaistītās puses pārrunās savstarpējo sadarbību NATO ietvaros.

Lietuvas Seims 2005.gadā pieņēma rezolūciju, kurā atzina, ka Osmaņu impērijā Pirmā pasaules kara gados īstenots "armēņu tautas genocīds", bet pasaules valstu diplomātisko dienestu vadītāji vairās lietot šādu terminu, pret kuru asi iebilst Turcija.

Armēņu slaktiņu par genocīdu līdz šim ir atzinušas vairāk nekā 30 pasaules valstis.

 

 

 

Top komentāri

PĀRI VISAM LATVIJA !
P
Kurš atgādinās krievijai par genocīdu pret latviešiem nu jau vismaz 300 gadu garumā ?
jautājums
j
Ja visi būtu atzinuši armēņu genocīdu, izslēguši Turciju no NATO un uzņemtu NATO kurdus, tad to varētu saprast. Bet ja to nedara, bet vienkārši kaitina Turciju ik pēc brīža sava prieka pēc, tad kāda tam jēga?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits