Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Southwest ir viena no tām aviokompānijām, kas pagaidām vēl nav pārtraukusi lidojumus ar Boeing 737 MAX lidmašīnām

Boeing 737 MAX drošība: Uzlabojumus programmatūrā kavēja arī ASV iestāžu dīkstāve

Kļūmju novēršanu un uzlabojumu ieviešanu pasaulē izplatītākā pasažieru lainera Boeing 737 jauno - MAX modifikācijas - lidaparātu programmatūrā varētu būt kavējusi arī gada sākumā ieilgusī ASV valdības finansēto iestāžu darbības apturēšana uz vairākām nedēļām, vēsta The Wall Street Journal.

Jau ziņots, ka visā Eiropā un daudzās citās valstīs, tostarp Austrālijā un Ķīnā, liegts ielidot ar Boeing 737 MAX aviolaineriem pēc tam, kad dažu mēnešu laikā nogāzies jau otrs šī modeļa lidaparāts. 

Pērn rudenī pie Indonēzijas krastiem notikušajā avārijā kā viena no versijām izskan kļūme programmatūrā. Proti, automātiskā drošības sistēma, kas garantē, lai lidmašīnas pacelšanās leņķis nebūtu pārāk stāvs un tādējādi tā nezaudētu cēlējspēku un nesāktu krist, iespējams, aktivizējusies nelaikā un "spiedusi" lidmašīnas purngalu uz leju, kas īsta incidenta gadījumā ir paredzētais manevrs, lai palielinātu lidmašīnas ātrumu un tādējādi atjaunotu tās spārnu cēlējspēku. 

Par kļūdainu jauno lidmašīnu automātisko sistēmu "uzvedību" ziņojuši arī ASV kompāniju piloti. Ziņojumos vēstīts, ka kontroli pār lidaparātu esot izdevies atgūt vien tad, kad atslēgts autopilots. 

Pēc Indonēzijas aviokompānijas Lion Air katastrofas Boeing bija ieplānojusi "izķert" iespējamās kļūmes lidmašīnas vadības sistēmu programmatūrā. Tam bija jānotiek janvāra pirmajā pusē, bet diskusijas starp ražotāju un ASV Federālo aviācijas administrāciju ieilgušas dažādu domstarpību dēļ, raksta The Wall Street Journal. Proti, ražotājam un aviācijas nozares uzraugiem atšķīrušies viedokļi par to, cik vērienīgas pārbaudes un uzlabojumi jāveic, taču

zināmu lomu tajā, ka uzlabojumi netika veikti plānotajā laikā, spēlēja arī ASV valdības finansēto iestāžu darba apturēšana, kas procesu paildzinājusi par vēl piecām nedēļām.

Boeing raidorganizācijai CNN šo aspektu atteicās komentēt. 

Tikmēr pret lidmašīnu ražotāju jau vērstas pirmās kompensāciju prasības. Lidsabiedrības, kuras nu spiestas pārtraukt reisus ar šī modeļa lidmašīnām, neizbēgami zaudē vērienīgas summas ik dienu, kamēr flote ir dīkstāvē. Eiropas zemo cenu pārvadātājs Norwegian Air ir pirmā lidsabiedrība, kas publiski paziņojusi, ka vērsīsies pret Boeing ar prasību kompensēt radušos zaudējumus. Šīs lidsabiedrības flotē ir 18 MAX 8 lidmašīnas, kuras galvenokārt tika izmantotas transatlantiskajos reisos. Turklāt Norwegian Air pasūtījusi vēl vairāk nekā 100 šīs modifikācijas lidaparātu. 

"Ir skaidrs, ka mēs negrasāmies paši segt izmaksas, kas radušās jauno lidmašīnu piespiedu dīkstāves dēļ," paziņojusi lidsabiedrības vadība.

Tiek prognozēts, ka citas aviokompānijas sekos Norwegian Air piemēram.

Tikmēr pēc nedēļas nogalē notikušās Ethiopian Airlines katastrofas, kas izraisīja lavīnveida efektu, valstīm citai pēc cita slēdzot savu gaisa telpu Boeing 737 MAX lidmašīnām, avarējušā lainera "melnās kastes" nosūtītas uz Eiropu datu analīzei.

Top komentāri

Ezis
E
Pareizi, tagad novels visu uz Trampu. :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits