Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Boeing: Lidojumi ar 737 MAX varētu atsākties janvārī

ASV aviobūves uzņēmums Boeing pirmdien paziņoja, ka lidojumi ar lidmašīnām Boeing 737 MAX varētu atsākties janvārī.

Boeing arī norādīja, ka nākammēnes cer saņemt ASV Federālās aviācijas administrācijas (FAA) atļauju, kas dos iespēju vēl līdz gada beigām atsākt Boeing 737 MAX piegādes aviokompānijām.

"Paralēli mēs strādājam, lai saņemtu galīgo apstiprinājumu atjaunotajām apmācību prasībām, kas nepieciešams, lai MAX atgrieztos komerciālajos reisos, un mēs paredzam, ka tas notiks janvārī," sacīts Boeing paziņojumā.

Boeing 737 MAX izmantošana marta vidū tika pārtraukta visā pasaulē pēc divām šo lidmašīnu katastrofām, kurās gāja bojā 346 cilvēki. Gan Indonēzijas aviokompānijas Lion Air lidmašīnas Boeing 737 MAX 8 katastrofā pērn oktobrī, kurā bojā 189 cilvēki, gan martā notikušajā Etiopijas aviokompānijas Ethiopian Airlines Boeing 737 MAX 8 avārijā, kurā dzīvību zaudēja 157 cilvēki, lidmašīna strauji sāka lidot lejup un nogāzās. Katastrofas ir iedragājušas Boeing reputāciju un daudzi bojāgājušo tuvinieki vērsušies tiesā pret uzņēmumu.

Termiņš lidojumu atsākšanai ar Boeing 737 MAX ticis vairākkārt atlikts.

Kompānija ir plaši kritizēta par tās izstrādāto lidmašīnām Boeing 737 MAX domāto automātisko sistēmu Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS) , kas tiek uzskatīta par faktoru abās katastrofās.

Lidmašīnu modeļos Boeing 737 MAX 8 un Boeing 737 MAX 9 šī automātiskā sistēma, kuras nolūks ir palīdzēt pilotiem izvairīties no lidmašīnas priekšgala pacelšanas bīstami augstu, neierastos apstākļos var negaidīti nospiest priekšgalu uz leju un tik spēcīgi, ka piloti to vairs nespēj pacelt atpakaļ. 

Piloti ir atzinuši, ka nav pietiekami apmācīti lietot MCAS sistēmu. FAA paziņoja, ka vairāk nekā gadu netika informēta par sensora, kas saistīts ar sistēmu, problēmu.

Taču jūnija beigās FAA paziņoja, ka lidmašīnām Boeing 737 MAX ir konstatēts vēl viens defekts, kas rada potenciālu risku. Problēma konstatēta, kad FAA veikusi testus ar simulatoru, un FAA norādīja, ka arī šis defekts jānovērš, pirms tiks dota atļauja atsākt lidojumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits