Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Oxfam pētījums: Turība koncentrējas arvien šaurākas elites rokās

Jaunākais Oxfam pētījums, kas publiskots dienu pirms ikgadējā Pasaules ekonomikas foruma Davosā, rāda, ka turpina palielināties plaisa superbagātās elites un mazāk turīgo pasaules iedzīvotāju daļas starpā. Pētījuma secinājumos pausts, ka 26 pasaules bagātākajiem miljardieriem kopā ir tikpat daudz īpašumu, cik 3,8 miljardiem pasaules mazturīgāko iedzīvotāju. Tiesa, šis rādītājs jāuztver ar zināmu devu kritikas, jo pētījumā iedzīvotāju turība mērīta īpašumos, tādējādi, piemēram, nupat skolu pabeidzis profesionālis, kas ļoti labi pelna, bet arī ļoti daudz tērē un pagaidām neko neuzkrāj, šī pētījuma kontekstā var skaitīties mazāk turīgs par kādu, kam ir īpašums un uzkrājumi, bet niecīgi ienākumi.

Oxfam pētījumā secināts, ka 2018. gadā 2200 pasaules miljardieru turība pieaugusi par 900 miljardiem ASV dolāru jeb 2,5 miljardiem dolāru dienā, kamēr mazturīgākās iedzīvotāju daļas rīcībā esošo līdzekļu summa kritusies par 11%. Tādējādi to miljardieru, kuriem kopā pieder vairāk nekā nabadzīgākajai pusei planētas iedzīvotāju, sarucis no 43 2017. gadā līdz 26 pērn.

Tāpat pētījumā norādīts, ka 10 gadu laikā kopš pasaules finanšu krīzes miljardieru skaits teju dubultojies. Laika posmā no 2017. līdz 2018. gadam ik divas dienas pasaulē kāds cilvēks kļuva no miljonāra par miljardieri.

Šobrīd pasaulē turīgākais vīrs ir tiešsaistes tirdzniecības giganta Amazon īpašnieks Džefs Bezoss - viņa turība lēšama 112 miljardu ASV dolāru apmērā. Oxfam salīdzina, ka vien 1% no Bezosa naudas līdzekļiem būtu pietiekams, lai nodrošinātu gada budžetu veselības aprūpei Etiopijā.

Oxfam pauž kritiku tām valstīm, kuru valdības "pietiekami daudz neiegulda veselības aprūpē un izglītībā", tādējādi daudzi cilvēki nevar atļauties nedz ārstu pakalpojumus, nedz spēj nodrošināt savām atvasēm konkurētspējīgu izglītību. Pētījumā teikts, ka nodoklis turīgajiem 1% apmērā ik gadu ļautu atvēlēt 418 miljardus dolāru šo jomu finansēšanai. 

Tiesa, jāatzīmē, ka Oxfam pētījuma metodoloģija arī tikusi kritizēta kā maldinoša. Pirmkārt, jāņem vērā, ka ne vienmēr pieejami pilnīgi dati par to, cik patiešām pieder pasaules turīgākajiem iedzīvotājiem, tāpat arī valstis, kur lielākā daļa iedzīvotāju ir nabadzīgi, ne vienmēr spēj apkopot precīzu statistiku par ienākumu līmeni un iedzīvotāju turību. 

Otrkārt, uzkrātie līdzekļi un īpašumi ne vienmēr ir precīzs kāda cilvēka dzīves līmeņa rādītājs. BBC pērn rakstīja par scenāriju, kad nupat prestižu skolu pabeidzis un labā amatā ar labu algu strādājošs, gados jauns profesionālis pagaidām tikpat daudz tērē, piemēram, lai nomaksātu studiju kredītu vai hipotekāro kredītu. Tādējādi šiem cilvēkiem īsti nav uzkrājumu, tomēr dzīves līmenis ir augsts un caurmērā nav jāuztraucas par to, ka var nepietikt naudas veselības aprūpei vai savu atvašu izglītībai.

Top komentāri

neoneromarksists
n
Līdz ar to tā piramīda ir nestabila un agri vai vēlu apgāzīsies, bet uz IT balstītā totālā izsekošana no tā neglābs.
Scorseze
S
Vai kādam tas ir jaunums?:)
Čekistsantikomunists
Č
Galvenais ir - lai Jānis Jampampiņš kvēli ticētu, ka viņa nabadzības galvenais iemesls ir Cukerberga un Geitsa bagātība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits