Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Swedbank vārds izskan arī Sīrijas ķīmisko ieroču programmas kontekstā

Baltijas tirgū lielākā banka Swedbank, kuras vārds šogad bieži locīts pēc Zviedrijas sabiedriskās televīzijas SVT ziņotā par, iespējams, netīras naudas plūsmām, nu minēta arī Sīrijas režīma ķīmisko ieroču programmas kontekstā. Zviedrijas laikraksts Dagens Industri raksta, ka no Swedbank klientiem nauda pārskaitīta arī uz skandāliem apvīto, Tanzānijā bāzēto FBME banku.

FBME banka slēgta 2017. gadā pēc tam, kad atklāta tās saikne ar Sīrijas ķīmisko ieroču programmu, tāpat bankas vārds izskanējis saistībā ar nelegālo ieroču kontrabandu, narkotiku kontrabandu, terorisma finansēšanu un naudas atmazgāšanu, raksta Dagens Industri. Vēl pirms slēgšanas ASV finanšu uzraugi bloķēja bankas darbības ASV tirgū.

Šogad februārī Vācijas laikraksts Der Spiegel ziņoja, ka Sīrijas pilsoņu kara laikā "konstatēti kopumā 336 gadījumi, kad ticami pierādāma ķīmisko ieroču izmantošana uzbrukumos. Izmantotas tādas vielas, kā hlors un zarīns." 98% gadījumu ķīmiskos ieročus lietā esot likuši Bašāra el Asada režīma spēki.

Swedbank laikrakstam plašākus komentārus nesniedza, norādot, ka bankai ir zināms par FBME vārda izskanēšanu ziņās, taču, tā kā pašlaik notiek izmeklēšana, detaļas atklāt nedrīkstot.

Jāatgādina, ka šogad ziemā Zviedrijas sabiedriskās televīzija SVT vēstīja par aizdomām, ka starp Dānijas bankas Danske Bank un Swedbank Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015. gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,8 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

27. martā Swedbank galvenajā mītnē Stokholmā notika kratīšana saistībā ar Zviedrijas Ekonomisko noziegumu izmeklēšanas pārvaldes veikto izmeklēšanu, kuras nolūks ir noskaidrot, vai Zviedrijas Swedbank 15 lielākie akcionāri nelikumīgi saņēmuši informāciju par Swedbank iespējamo saistību ar Danske Bank naudas atmazgāšanas skandālu, pirms par to ziņoja Zviedrijas sabiedriskā televīzija.

Visu šo notikumu kontekstā 28. martā Swedbank grupas padome lēma no amata atbrīvot bankas prezidenti Birgiti Bonnesenu.

Top komentāri

SWEDBANK -
S
noziedzības ekvivalets un zīmols.
Vecsčekists
V
Bankas, paradoksālā kārtā, no finansu pakalpojumu sniedzēja tiek spiestas pārveidoties par finansu policijai radniecīgām iestādēm.
snm
s
Vispār jau būtu vērtīgāk uztraukties par to, kā bankas ietekmē likumdevējus un to pieņemtos likumus, jo tas tiešā veidā skar iedzīvotāju intereses. Bet no tā, vai kādas zviedru bankas klients ir pārskaitījis naudu uz kādu Tanzāniju, Latvijas iedzīvotājiem nav ne auksts, ne silts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits