Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Amerikāņi spriež par kodolarsenāla atjaunošanu

Vairāk nekā divdesmit gadu pēc aukstā kara beigām, kad lielvaras sāka samazināt kodolarsenālu, Savienotajās Valstīs izskan mudinājumi modernizēt atomieročus, lai varētu atbildēt uz agresīvi noskaņotās Krievijas izteiktajiem draudiem izmantot atomieročus savu interešu aizstāvībai. Amerikāņi arī domājot par savu kodolieroču izvietošanu Eiropā, jo krievi esot pārkāpuši vairākus nozīmīgus bruņojuma kontroles līgumus. 

Kopš deviņdesmito gadu sākuma Savienotās Valstis savu kodolarsenālu samazinājušas par 85%, un pašlaik to rīcībā ir 7300 kodolgalviņu, no kurām kaujas gatavībā ir 4804, liecina ASV valdības dati. Salīdzinājumam - 1967. gadā amerikāņu kodolarsenālu veidoja 31 tūkstotis kodolgalviņu. 

ASV atomieroči ir novecojuši, jo to vidējais vecums ir 27 gadi, un kodolizmēģinājumi pēdējoreiz notikuši 1992. gadā. Pagājušajā mēnesī ASV Aizsardzības departaments publicēja ziņojumu, kurā teikts, ka kodolieročus apkalpojošā infrastruktūra un personāls ir nožēlojamā stāvoklī. Laikraksts The Los Angeles Times raksta, ka Pantex kompleksu Teksasā, kas ir vienīgā vieta ASV, kur saliek un izjauc kodolieročus, apsēdušas žurkas, kas nereti par guļvietu izvēloties datora klaviatūru. 

Pašreizējā ASV valdība gatava atvēlēt 60 miljardu dolāru (48 miljardi eiro), lai radītu jaunas kodolgalviņas, kas būtu savietojamas ar komponentiem no vecajiem ieročiem. Atomeksperti šos ieročus izsmejoši nodēvējuši par "frankenbumbām". 

Ietekmīgas militārpersonas, zinātnieki un politiķi uzstāj, ka amerikāņiem ir jāsāk darbs pie jaunas paaudzes atomieročiem. «Mums viss ir jāsāk pilnīgi no jauna,» pārliecināts Dons Hikss, kurš ASV prezidenta Ronalda Reigana laikā vadīja Aizsardzības departamenta stratēģisko ieroču programmu. "Mums ir tik daudz bagātinātā urāna un plutonija, ko mēs varam izmantot jaunas paaudzes ieročos."

Visu Ulda Ķezbera rakstu Amerikāņi spriež par kodolarsenāla atjaunošanu lasiet pirmdienas, 15.decembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits