Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Amerikāņu miljardieri sola atvēlēt labdarībai vairāk nekā pusi savas bagātības

Vairāk nekā 30 amerikāņu miljardieru trešdien apsolīja, ka savas dzīves laikā vai pēc nāves atvēlēs labdarībai vismaz 50% savas bagātības. Miljardieri atsaukušies pasaules bagātāko cilvēku Bila Geitsa un Vorena Bafeta aicinājumam atvēlēt savu bagātību labdarībai.


Microsoft dibinātājs B.Geitss kopā ar sievu Melindu izveidojis īpašu fondu, kas tērē milzīgus līdzekļus dažādiem labdarības projektiem, piemēram, bibliotēku darba uzlabošanai, cīņai pret AIDS un malāriju. Viņa piemēram nolēmis sekot arī V.Bafets, kurš lielu daļu savas bagātības ieguldījis Geitsu labdarības fondā. «Es domāju, ka visiem miljardieriem vajadzētu ziedot labdarībai lielāko daļu savas bagātības. Viņiem tas patiks, tā būs labāk viņu bērniem un visai pasaulei,» uzskata B.Geitss. Daudzi miljardieri apzinās, ka nevar paņemt līdzi zārkā visu savu naudu, bet pārāk lielas bagātības atstāšana mantojumā bērniem varētu viņus samaitāt.


Aicinājumam pievienojušies daudzi no bagātākajiem ASV pilsoņiem, piemēram, Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs, CNN dibinātājs Teds Tērners, baņķieris Deivids Rokfellers, Oracle dibinātājs Lerijs Elisons, Zvaigžņu karu režisors Džordžs Lūkass, viesnīcu īpašnieks Berons Hiltons un citi. «Es vienmēr esmu teicis, ka man patīk pelnīt naudu, bet man patīk arī to atdot. Es neesmu mantotas bagātības piekritējs. Parasti tā nodara lielāku ļaunumu, nekā labumu,» secina naftas magnāts Tomass Būns Pikenss.

Latvijas bagātnieki iepriekš Dienai atzinuši, ka pagaidām nav gatavi pievienoties solījumam atvēlēt pusi savas bagātības labdarībai. Latvijas miljonārs Kirovs Lipmans šādu aicinājumu sauc pat par nekorektu, citi savukārt sūdzas, ka tik bagāti jau gluži nav, bet Dzintara saimnieks miljonārs Iļja Gerčikovs atzīst, ka paši vēl gana izsalkuši pēc naudas. Tiesa, daļa norāda, ka labdarībā tomēr piedalās un ziedo ap desmit procentiem no saviem gada ienākumiem.


Gandrīz visi Dienas aptaujātie turīgie Latvijas iedzīvotāji apgalvo, ka labdarībai gadā atvēl desmito daļu no saviem ienākumiem. Daudzi norāda, ka viņu bagātība ikdienā nav reāli pieejama, jo tā ieguldīta uzņēmumos, par kuru izdzīvošanu jācīnās, turklāt pastāv atšķirības bagātības izpratnē. «Latvijas miljonāri ne vien finansiāli ļoti atpaliek no pieminētā Bila Geitsa, bet arī mentāli un kultūras ziņā,» norāda Dzintars vadītājs Iļja Gerčikovs. «Redziet, ASV miljardieri jau apguvuši mērenu attieksmi pret nopelnīto naudu, bet Latvijas uzņēmējs vēl ne. Viņš vēl ir izsalcis, vēl dzenas pēc naudas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits