Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Amerikāņu pastardienas sludinātājs piektdien paredzējis jaunu pasaules galu

Amerikāņu pastardienas sludinātājs Herolds Kempings piektdien, 21. oktobrī, paredzējis jaunu pasaules galu.

90 gadus vecais kalifornietis iepriekš pasaules galu paredzēja 21. maijā pulksten sešos vakarā, taču Kempingam un viņa sekotājiem par lielu pārsteigumu šī diena pagāja bez kādiem dramatiskiem notikumiem.

Pēc tam pastardienas sludinātājs paziņoja, ka viņa iepriekšējos aprēķinos ieviesusies kļūda un saskaņā ar jaunajiem aprēķiniem pasaules gals pienāks 21. oktobrī.

Kā savā kristiešu radiostacijā Family Radio Worldwide pavēstīja Kempings, viņš sapratis, ka "žēlsirdīgais un līdzjūtīgais Dievs" pasargās cilvēci no "elles Zemes virsū vēl piecus mēnešus", fizisko apokalipsi saīsinot īsākā laika posmā.

90 gadus vecais Kempings - bijušais inženieris - apgalvo, ka viņa aprēķini balstīti uz sīku Bībeles analīzi un ārējiem notikumiem, piemēram, Izraēlas valsts dibināšanu 1948. gadā. Saskaņā ar Kempinga doktrīnu 21. oktobris kļūs par Uzņemšanas dienu, kad debesīs nonāks visi ticīgie, bet pārējie paliks uz Zemes visu ciešanu periodu, kamēr iestāsies pasaules gals.

Lai izplatītu vēsti, Kempinga sekotāji pavasarī izvērta masveida kampaņu, informējot līdziedzīvotājus par tuvojošos apokalipsi sabiedriskā transporta pieturās, izplatot bukletus uz ielu stūriem, izvietojot plakātus un uzrunājot svešiniekus. Veselas misionāru grupas arī ceļoja pa Latīņameriku un Āfriku, lai vēsti izplatītu arī ārpus savas dzimtenes.

Tikmēr mediju un interneta vidē Kempinga neveiksmīgais pareģojums izraisīja neviltotu jautrību gan ateistu, gan kristiešu vidū. Īpašu uzjautrinājumu izraisījis arī fakts, ka šis bija jau otrais Kempinga neveiksmīgi pareģotais pasaules gals - iepriekšējo viņš solīja 1994. gada 6. septembrī.

Kempingam un vairākiem citiem pastardienas sludinātājiem tika piešķirta arī šā gada Ig Nobel balva matemātikas kategorijā par to, ka viņi "pasaulei iemācījuši, ka jābūt uzmanīgam, veicot matemātiskus pieņēmumus un aprēķinus".

Kristus otrās atnākšanas solījums ir bijis viens no kristietības pamatelementiem kopš pašiem reliģijas izveidošanās sākumiem. Šie notikumi tiek daiļrunīgi aprakstīti Atklāsmes grāmatā, kas gadsimtiem iedvesmojusi kristiešus.

Tomēr retā baznīca vēlas noteikt pasaules gala datumu, vēršot uzmanību uz vārdiem Marka un Mateja evaņģēlijā, ka neviens nevar paredzēt dienu vai stundu, kad tas notiks. Taču Kempinga vēstij līdzīgi pareģojumi nav nekas jauns. Viens no slavenākajiem bija sludinātājs Viljams Millers, kas pasaules galu paredzēja 1844. gada 22. oktobrī. Tā kā 1844. gada 23. oktobrī pasaule bija turpat, kur iepriekš, to sāka dēvēt par Lielās vilšanās dienu. Daži no pieviltajiem vēlāk izveidoja Adventistu baznīcu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits