Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

ANO klimata konference noslēdzas ar kompromisa vienošanos

ANO klimata konference Madridē svētdien noslēgusies ar kompromisa vienošanos par globālo plānu cīņai ar klimata pārmaiņām, taču šis plāns krietni atpaliek no zinātnieku aprēķiniem par to, kas un cik daudz būtu jādara efektīvai cīņai ar klimata krīzi.

Konferences COP25 vienošanās "pauž steidzamu nepieciešamību" pēc jauniem mērķiem, lai pārvarētu plaisu, kas pastāv starp pašreizējo ogļskābās gāzes emisiju un Parīzes vienošanās mērķiem, paziņoja Spānija.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs pauda vilšanos par konferences iznākumu, nodēvējot to par garām palaistu izdevību globālās klimata krīzes risināšanā.

"Es esmu vīlies COP25 rezultātos. Starptautiskā sabiedrība pazaudēja nozīmīgu iespēju parādīt lielākas ambīcijas" cīņā ar klimata krīzi, paziņoja ANO ģenerālsekretārs.

"Mēs nedrīkstam padoties, un es nepadošos," uzsvēra Gutērrešs, paužot apņēmību panākt, ka 2020.gads kļūst par gadu, kad visas valstis apņemas darīt to, ko zinātne prasa, lai panāktu  klimata neitralitāti līdz 2050.gadam un ierobežotu globālo sasilšanu līdz 1,5 grādiem pēc Celsija, salīdzinot ar laiku pirms rūpnieciskās revolūcijas.

Pēc divu nedēļu ilgajām sarunām delegāti no gandrīz 200 valstīm pieņēma deklarāciju, kurā aicināts izvirzīt ambiciozākus mērķus siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanai un palīdzībai nabadzīgajām valstīm, kas cieš no klimata pārmaiņu sekām.

Konferencē, kas izvērtās par visu laiku garāko ANO klimata konferenci, tika panākta vienošanās, ka valstīm jānāk klajā ar jauniem solījumiem līdz nākamajai lielajai konferencei, kas 2020.gadā notiks Glāzgovā. Taču citos nozīmīgos jautājumos, tostarp par emisijas tirgiem, vienošanās netika panākta un to risināšana tika atlika uz nākamo konferenci, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Vides aizstāvju organizācijas un aktīvisti pārmeta pasaules bagātākajām valstīm, ka tās Madrides konferencē nav izrādījušas apņēmību nopietni cīnīties ar klimata pārmaiņām. 

Madrides konferencē tika apspriesta Parīzes klimata vienošanās prasību īstenošana, un tajā piedalījās valstis, kas parakstījušas ANO vispārējo konvenciju par klimata pārmaiņām.

papildināta visa ziņa

 

Top komentāri

Scorseze
S
Kas ir šie "zinātnieki" un kur ir viņu aprēķini? Šie slimu suņu murgi tiek tiražēti ar katru dienu arvien vairāk un vairāk, taču neviens tā arī nav redzējis ne šos "zinātniekus" ne arī viņu "aprēķinus".
Asterix
A
Vislielākais un svarīgākais zinātnieks ir 16. gadus vecs tīnis ar izskatu kā deviņgadīgam bērnam.
ļuļa
ļ
šī konference ir lielisks paraugs tam, kā kuļot tukšus salmus, vienlaikus ir iespējams zagt. un izstrādāt plānus tālākai apzagšanai. ne par velti eiropas komisija pieprasa klimatam miljardus, it kā klimatam no tiem miljardiem būtu silts vai auksts. bet tas, ka atsevišķām personām piepildīsies bankas konti, tas tāpat ir skaidrs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits