Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

ANO konferencē panāk vienošanos par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu

Daudzu pasaules valstu pārstāvjiem ANO bioloģiskās daudzveidības konferencē Monreālā Kanādā izdevies vienoties, lai līdz 2030. gadam panāktu, ka tiek īpaši aizsargāti 30% sauszemes un ūdens teritoriju, kas nepieciešamas bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai. Vienošanās mērķis ir novērst tūkstošu dzīvnieku un augu sugu iespējamo izzušanu, vēsta Deutsche Welle.

Pašlaik īpaši aizsargāti mazāk nekā 17% sauszemes un 8% okeāna teritoriju, kur bioloģiskā daudzveidība atrodas vismaz teorētiskā drošībā no tādiem apdraudējumiem kā deforestizācija, pārlieka izmantošana vai piesārņošana. Tas gan nenozīmē, ka sugu attīstību tajā neapdraud citas problēmas, ko izraisa klimata izmaiņas, to skaitā sausums, plūdi, savvaļas ugunsgrēki.

ANO 1992. gada Bioloģiskās daudzveidības konvenciju ir ratificējušas 195 ANO dalībvalstis un Eiropas Savienība. Tās parakstītāji Kanādā pulcējās konferencē no 7. līdz 19. decembrim, lai sarunās vienotos par stratēģiju ar mērķi saglabāt bioloģisko daudzveidību, to panākot ar dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu. «Bioloģiskā daudzveidība ir mūsu dzīves pamats. Mēs esam atkarīgi no bioloģiskās daudzveidības pastāvēšanas, lai iegūtu pārtiku, ko ēdam, ūdeni, ko dzeram, medikamentus, ko lietojam, gaisu, ko elpojam," intervijā Deutsche Welle stāsta ANO Bioloģiskās daudzveidības konvencijas izpildsekretāre Maruma Mrema.

Dienu pirms konferences beigām panāktā vienošanās paredz arī solījumu līdz 2030. gadam ieguldīt 188 miljardus eiro bioloģiskās daudzveidības atbalstīšanā un mēģināt tam iegūt vēl ap 500 miljardiem ASV dolāru, reformējot subsīdiju sistēmu pārtikas un degvielas nozarēs vai vispār atsakoties no tās.

Būtiska ir arī vienošanās daļa, kas paredz nozīmīgāku atbalstu zemu ienākumu valstīm to centieniem aizsargāt dabu. Tam atvēlētās naudas apjomam vajadzētu sasniegt vismaz 20 miljardus dolāru gadā līdz 2025. gadam, tam palielinoties līdz 30 miljardiem dolāru gadā 2030. gadā. Vienošanās arī paredz, ka ieguvumi no dabas resursu izmantošanas, piemēram, medikamenti, ko iegūst no augiem, būtu jāpadara vienlīdz pieejami visiem Zemes iedzīvotājiem un ka jāaizsargā iezemiešu tiesības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits